ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Διεθνής Αμνηστία για Τουρκία: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δικούς του σκοπούς

Διεθνής Αμνηστία για Τουρκία: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δικούς του σκοπούς

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για το 2017 ήταν κόλαφος, ενώ η οργάνωση προειδοποιεί ότι όσο η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τόσο θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δρακόντεια μέτρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και μετά, πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ 150.000 άτομα έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε αργία.
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί εργαλειακά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταστείλει τους αντιφρονούντες και την αντιπολίτευση. Η έκτακτη ανάγκη τέθηκε σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και έχει ανανεωθεί έξι φορές.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.

«Η δυσλειτουργία της κοινωνίας των πολιτών και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σχολίασε ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Αμνηστίας, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη. «Δυστυχώς, φαίνεται πιθανόν να συνεχιστούν οι παραβιάσεις για όσο παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Νόμοι χωρίς έγκριση και κλειστά συνδικάτα

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος και η κυβέρνηση μπορούν να περνούν νέους νόμους χωρίς να τους εισάγουν προηγουμένως στο κοινοβούλιο. Το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει περισσότερα από 2.200 ιδιωτικά σχολεία, 19 εργατικά συνδικάτα, 15 πανεπιστήμια και σχεδόν 150 μέσα ενημέρωσης.

Ιδιαίτερη στοχοποίηση στους δημοσιογράφους

Ο Γκάρντνερ επισήμανε ότι στοχοποιούνται ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι καθώς και όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, περίπου 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.