ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Παραλίγο πολεμική εμπλοκή ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στον Ευφράτη»

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Παραλίγο πολεμική εμπλοκή ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων στον Ευφράτη»

Σε μια αποκάλυψη που καταδεικνύει τις εξαιρετικά ευαίσθητες αλλά και επικίνδυνες ισορροπίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στη Συρία, προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις παραλίγο να ανταλλάξουν πυρά στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη στις αρχές της εβδομάδας, αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Μάτις μονάδα του ρωσικού Στρατού εντοπίστηκε να κινείται κοντά στις αμερικανικές «γραμμές», που διατηρούν στον ποταμό Ευφράτη αναγκάζοντας τον διοικητή της αμερικανικής μονάδας να επικοινωνήσει αμέσως με την κεντρική διοίκηση (CENTCOM) στο Κατάρ αναφέροντας την κρίσιμη κατάσταση.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός η CENTCOM «μίλησε» με το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο απευθείας με τη Μόσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανταλλαγή πυρών.

«Αυτές ήταν μονάδες που κινούνταν πολύ κοντά στις προωθημένες μας θέσεις» ανέφερε ο Μάτις ο οποίος συνέχισε λέγοντας:

«Αμέσως ο αρχηγός του μικτού Επιτελείου στρατηγός Joseph Dunford επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του στρατηγό Valery Gerasimov, ενεργοποιώντας τη σχετική “κόκκινη γραμμή” προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση όπως και έγινε».

«Οι ρωσικές αυτές μονάδες αμέσως αποσύρθηκαν», είπε ο Μάτις για να προσθέσει: «Το ίδιο κάναμε και εμείς αποσύροντας σε μικρή απόσταση πάντως κάποιες δικέ μας δυνάμεις»

Όπως αναφέρεται το συμβάν επιβεβαίωσε και το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ των δύο αρχηγών ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό έγινε για συμβάν όχι στον αέρα αλλά στο έδαφος.

https://twitter.com/TheArabSource/status/978988990044000257

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.