ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αμερικανικές απειλές κατά Σύρων και Ρώσων: «Μείνετε μακριά από το SDF αλλιώς…»

Αμερικανικές απειλές κατά Σύρων και Ρώσων: «Μείνετε μακριά από το SDF αλλιώς…»

Νέα προειδοποίηση κατά της Συρίας απεύθυναν οι ΗΠΑ αυτή τη φορά να μην “τολμήσουν” να επιτεθούν κατά των δυνάμεων των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (που δεν είναι άλλοι από τους Κούρδους του SDF).

Ο διευθυντής επιχειρήσεων του αμερικανικού γενικού επιτελείου αντιστράτηγος Kenneth McKenzie προειδοποίησε τον συριακό Στρατό αλλά και τους Ρώσους ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στο SDF (ενδεχομένως και στην ISIS) θα είναι μια κακή “επιλογή.”

«Κάθε ενδιαφερόμενο μέρος στη Συρία, θα πρέπει να γνωρίζει πως οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές δυνάμεις ή σε δυνάμεις συμμάχων μας θα είναι μια κακή επιλογή» σημείωσε ο Αμερικανός αντιστράτηγος.

https://twitter.com/southfronteng/status/1002568718419931137

Οι τελευταία αυτή προειδοποίηση από πλευρά ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απειλών προς τη Δαμασκό, με την τελευταία να προέρχεται από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και να λέει ότι οποιαδήποτε προέλαση προς νότο και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή της Ντεραά, όπου οι ισλαμιστές έχουν θύλακα θα απέφερε σκληρή απάντηση από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αντιστράτηγος είπε ακόμη ότι το status quo στην περιοχή κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ όπου οι ΗΠΑ διατηρούν τη μεγάλη στρατιωτική βάση στην al-Tanaf παραμένει αμετάβλητο και αρνήθηκε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από εκεί.

«Είμαστε εδώ στην al-Tanaf. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η διατήρηση αυτής της ζώνης αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία (σ.σ έτσι την ονομάζει η Ουάσιγκτον) είναι πολύ σημαντική και οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει αυτό θα είναι καταστροφική», σημείωσε ο αντιστράτηγος.

Η δήλωση αυτή του McKenzie έρχεται αμέσως μετά από δήλωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ ο οποίος είπε ότι η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσει βία για να απελευθερώσει τις περιοχές της Συρίας που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι.

Το θέμα όμως περιπλέκεται περισσότερο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες (που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ) και κατόπιν συμφωνίας Ρωσίας-Ισραήλ (η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα) οι δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ θα μετακινηθούν από τη νότια Συρία (κάτι που αποτελούσε όρο των Ισραηλινών) προς την Deir ez-Zor, περιοχή όπου γειτνιάζει με τις δυνάμεις του SDF.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1002275229224374272

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο Άσσαντ θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις αυτές για να κτυπήσει τους Κούρδους σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει εδάφη αναμένοντας με… ενδιαφέρον την αντίδραση των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του SDF αντιδρώντας στην δήλωση Άσσαντ δήλωσε ότι «η στρατιωτική λύση δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά».

«Κάθε στρατιωτική επιλογή σε ότι αφορά το SDF, θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες και καταστροφή και σε νέα ταλαιπωρία τον συριακό λαό», είπε πιο ειδικά.

Πάντως αναλυτές επισημαίνουν πως η προειδοποίηση από τις ΗΠΑ θα πρέπει η Δαμασκός και η Μόσχα στο μέτρο που της αναλογεί να την πάρουν σοβαρά καθώς τις προηγούμενες δύο φορές που επιχειρήθηκε στρατιωτική εμπλοκή πλησίον της Deir ez-Zor στις 7 Φεβρουαρίου και στις 29 Απριλίου οι ΗΠΑ απάντησαν με αεροπορικά πλήγματα προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων ανάμεσα σε συριακές δυνάμεις και Ρώσους μισθοφόρους.

Από την άλλη πλευρά όμως ο Άσσαντ έχοντας πρακτικά καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας από τους ισλαμιστές μισθοφόρους, δεν μπορεί να γίνεται αμέτοχος στον ακρωτηριασμό της χώρας του από τους Κούρδους οι οποίοι θέλουν να αποκόψουν από τη Συρία ένα μεγάλο μέρος στα βορειανατολικά της.

Πάντως ο θάνατος 4 Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων στις 27 Μαΐου στην περιοχή της Deir ez-Zor από πυρά της ISIS, έχει προκαλέσει οργή στο Κρεμλίνο.

Αυτό γιατί όπως δήλωσε Ρώσος στρατηγός οι αντάρτες που κτύπησαν τους Ρώσους είχαν προέλθει από το στρατόπεδο της ζώνης «αποκλιμάκωσης» στην al-Tanaf όπου σύμφωνα με τη Ρωσία πραγματοποιείται εκπαίδευση μελών της ISIS από Αμερικανούς.

Στο μεταξύ η ρωσική Αεροπορία συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στη δυτική Συρία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/Petejohn77/status/1002642792605155328

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.