Μετά την Γερμανία και η Ουγγαρία ετοιμάζεται για επιστροφές μεταναστών – Όρμπαν & Ζερχόφερν: «Πίσω στην Ελλάδα»! (upd)

Μετά την Γερμανία και η Ουγγαρία ετοιμάζεται για επιστροφές μεταναστών – Όρμπαν & Ζερχόφερν: «Πίσω στην Ελλάδα»! (upd)

(Ανανέωση 19:11) Μετά τη Γερμανία τώρα και η Ουγγαρία πρόκειται να αρχίσει να στέλνει πίσω στην Ελλάδα παράνομους μετανάστες.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν «Το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Ουγγαρία, αλλά η Ελλάδα, ακόμη κι αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες. Η επαναπροώθηση πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα» σημείωσε.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στον φράχτη που κατασκεύασε η χώρα του στα νότια σύνορά της, δήλωσε «καπετάνιος των συνόρων», που προστατεύει όχι μόνο την Ουγγαρία, αλλά και τη Γερμανία.

«Στην Ουγγαρία μπορείς να έρθεις μόνο εάν έχεις προηγουμένως πατήσει σε έδαφος της ΕΕ, στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία, και κυρίως στην Ελλάδα. Κι εκεί συχνά συμβαίνει ότι δεν καταγράφονται» δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

«Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και το ότι πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά που προστατεύεται από τη Σένγκεν. Δεν είναι δική μας υποχρέωση να καταγράφουμε αυτούς που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, διότι έρχονται από την Ελλάδα, κι εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς, όμως, τους καταγράφουμε, αλλά δεν αναγνωρίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο σημείο όπου πάτησαν ευρωπαϊκό έδαφος. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία», πρόσθεσε ο Βίκτορ Όρμπαν, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του έχει επίγνωση ότι η νομική διαμάχη θα διαρκέσει αρκετά.

——————————————————————————————————————————————————

Την Ελλάδα και την Ιταλία έδειξε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ως υπεύθυνες σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, στις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ., απειλώντας πρακτικά ότι σε αυτές τις δύο χώρες θα στείλει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι ήθελε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την Ιταλία για να σταματήσει την «παράνομη μετανάστευση».

Οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στις δύο αυτές χώρες πρέπει να σταλούν εκεί, είπε. Η Αυστρία δεν θα επηρεαστεί από αυτό «επειδή θα στείλουμε ανθρώπους πίσω στα κέντρα διέλευσης στην Ελλάδα και την Ιταλία».

Πιο ειδικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως οι «αιτούντες άσυλο δεν θα σταλούν πίσω στην Αυστρία αλλά στην Ιταλία και στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με τις δύο χώρες θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα ο Ζεεχόφερ είπε πως και η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να στείλει πίσω στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο.

«Κανείς εδώ δεν θέλει η Αυστρία να είναι υπεύθυνη για τους αιτούντες άσυλο. Την ευθύνη έχουν Ιταλία και Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μετανάστες στην Ουγγαρία, που προέρχονται από την Ελλάδα», τόνισε, όπως μεταδίδει Βαλεντίνα Ποπ από την Wall Street Journal.

Βέβαια και αν ο Ζέεχοφερ με την Ελλάδα δε θα συναντήσει πρόβλημα, καθώς είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει ανοικτά σύνορα και μάλιστα το διατυμπανίζει προκειμένου να προσελκύσει και άλλους, με την Ιταλία όμως και τον Τζουζέπε Κόντε οι “συζητήσεις” αυτές μάλλον θα ναυαγήσουν πριν καν αρχίσουν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, θα πρέπει να σκεφτούμε «νέα μέτρα» από την «Τριπλή Συμμαχία», δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στο Ίνσμπρουκ οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπου θα συζητηθεί το «πώς η Μεσογειακή διαδρομή μπορεί να κλείσει».

Την Τετάρτη ο Ζεεχόφερ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο Ορμπάν είναι της άποψης ότι όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη γι ‘αυτό. Ο καγκελάριος Kουρτς πρόσθεσε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.