Εκλογές: Βραζιλία, Σερβία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ισπανία. Όλα αλλάζουν...

Ο Νετανιάχου «δείχνει» Αριστερά και Άραβες για τις απώλειες στις κάλπες

Με τη γνωστή τακτική της σκληρής πόλωσης αντιδρά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπροστά στα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα, καταγγέλλοντας μαζική κινητοποίηση των επικριτών του.

Ο Νετανιάχου «δείχνει» Αριστερά και Άραβες για τις  απώλειες στις κάλπες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σε ευθεία επίθεση κατά της ισραηλινής Αριστεράς αλλά και των Αράβων ψηφοφόρων προχώρησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιχειρώντας να εξηγήσει τις βαριές απώλειες και την πίεση που δέχεται στις κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ.

Σε δραματικό τόνο προς τους ψηφοφόρους του, ο ηγέτης του Likud απέδωσε τη διαφαινόμενη υποχώρηση των ποσοστών του στην πρωτοφανή κινητοποίηση των αντιπάλων του:

«Το βλέπετε αυτό; Υπάρχει προσέλευση-ρεκόρ στα εκλογικά κέντρα των αραβικών κομμάτων — δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Η Αριστερά βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Επιστροφή στην τακτική της πόλωσης

Η συγκεκριμένη δήλωση φέρνει αυτόματα στη μνήμη την τακτική του 2015, όταν ο Νετανιάχου είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις καλώντας τους δεξιούς ψηφοφόρους στις κάλπες με την περίφημη φράση ότι «οι Άραβες ψηφίζουν κατά κοπάδια».

Στη σημερινή συγκυρία, ωστόσο, η δυναμική είναι διαφορετική:

Η κόπωση από τον παρατεταμένο πόλεμο: Η ισραηλινή κοινωνία εμφανίζεται βαθιά διχασμένη, με το κίνημα των οικογενειών των ομήρων και τα κεντρώα κόμματα υπό ηγετικές μορφές (όπως ο Γκάντι Άιζενκοτ και ο Μπένι Γκαντζ) να αντλούν πρωτοφανή δυναμική.

Η κινητοποίηση της αραβικής μειονότητας: Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ (περίπου το 20% του πληθυσμού), οι οποίοι σε παλαιότερες αναμετρήσεις είχαν επιδείξει υψηλά ποσοστά αποχής λόγω απογοήτευσης, φαίνεται πως προσήλθαν μαζικά στις κάλπες με βασικό στόχο να στερήσουν από τον συνασπισμό Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους του την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων να εξελίσσεται σε θρίλερ, οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαρτυρούν την έντονη ανησυχία στο στρατόπεδό του για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο της Κνεσέτ.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.