Παραμένει Μουσείο η Αγία Σοφία – Έκανε πίσω ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Με τι ανταλλάγματα;

Παραμένει Μουσείο η Αγία Σοφία – Έκανε πίσω ο Ρ.Τ.Ερντογάν – Με τι ανταλλάγματα;

Παραμένει Μουσείο η Αγία Σοφία καθώς έκανε πίσω ο Ρ.Τ.Ερντογάν και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με τι ανταλλάγματα;

Σήμερα αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για το μέλλον του ιερού μνημείου των απανταχού Χριστιανών και κυρίως των Ορθοδόξων.

Η τυχούσα μετατροπή του σε τζαμί θα αποτελούσε πλήγμα τόσο για τους απανταχού Χριστιανούς όσο και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να παραμείνει το Μουσείο ως έχει και να μην μετατραπεί ξανά σε τζαμί μετά από 83 χρόνια.

Το αίτημα για την μετατροπή σε τζαμί υπέβαλε η Τουρκική Ένωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εν λόγω Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγία Σοφία

Οι ίδιοι μουσουλμάνοι προσέφυγαν το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου έλαβαν αρνητική απάντηση και το 2014 στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατολίζονταν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί αφού τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

Αμερικανοί και Ρώσοι αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας».

Ένα μήνα αργότερα η ΕΕ αποφάσιζε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάνοντας σαφείς αναφορές στις προκλήσεις εντός της Αγίας Σοφίας.

Όμως το κυβερνών AKP ζήτησε να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί ως αντίποινα για την επικείμενη τότε και πραγματοποιηθείσα μετά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγία Σοφία την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγία Σοφία και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας έτσι το στίγμα του ήθελε να γίνει με το μνημείο.

Φέτος τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε ανταλλάγματα. Σίγουρα πήρε από την ΕΕ πιθανότατα όμως να έχει πάρει και από την Ελλάδα. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ότι ζητάει ο Ερντογάν πάντα έχει να κάνει με την Θράκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι ήδη το ελληνικό κράτος «συνταξιοδότησε» τους μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή ενώ άνοικε επικίνδυνο «παράθυρο» που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στην αναγνώριση «τουρκικής μειονότητος» με την διάταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος πού προβλέπει την επίσημη μετάφραση στην τουρκική γλώσσα των αποφάσεων των Μουφτήδων επί των αστικών υποθέσεων που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.