Ο απερχόμενος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τις θανατικές καταδίκες και των 548 κρατουμένων που βρίσκονται στην πολιτειακή φυλακή και αναμένουν εκτέλεση σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.
«Προβαίνω σε αυτή την ενέργεια επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η κρατικά επιβεβλημένη εκτέλεση είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της Καλιφόρνιας, υπονομεύει τα θεμέλια του νομικού μας συστήματος και μας μειώνει όλους», έγραψε ο Νιούσομ σε επιστολή προς τους κατοίκους της Πολιτείας, εξηγώντας την απόφασή του.
Όπως πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι δεν μπορούμε να εκτελούμε ανθρώπους στο ατελές νομικό μας σύστημα και να παραμένουμε πιστοί στις βασικές μας αξίες, με πρώτη μεταξύ αυτών τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο κυβερνήτης έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει με δική του απόφαση περίπου το 40% των θανατικών ποινών. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα χρειαστεί η έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η απόφαση έχει σε έναν βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η τελευταία εκτέλεση στην Καλιφόρνια πραγματοποιήθηκε το 2006. Συνολικά, μόλις 13 κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί από το 1978, όταν οι ψηφοφόροι της Πολιτείας επανέφεραν τη θανατική ποινή.
Παρά τις αντιδράσεις, πριν από περίπου μία δεκαετία οι πολίτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο μέτρο, απορρίπτοντας σε δημοψήφισμα πρόταση για την κατάργησή του.
Ο Νιούσομ και άλλοι πολέμιοι της θανατικής ποινής υποστηρίζουν, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ότι η εφαρμογή της είναι δαπανηρή και σκληρή, ενώ ενέχει διακρίσεις, καθώς οι συγκεκριμένες ποινές επιβάλλονται δυσανάλογα σε κατηγορουμένους που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.
Το πολιτικό αποτύπωμα της απόφασης
Η κίνηση ανακοινώθηκε τους τελευταίους μήνες της θητείας του Νιούσομ. Την Τρίτη εξελέγη νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ο Δημοκρατικός Ξαβιέ Μπεσέρα, συγκεντρώνοντας το 64% των ψήφων.
Παράλληλα, ο Νιούσομ δεν αποκλείεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Όπως σχολιάζουν οι Los Angeles Times, η απόφασή του θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του στις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια, όπου οι φιλελεύθεροι ψηφοφόροι αποτελούν σημαντικό μέρος της κομματικής βάσης.
Σε πανεθνικό επίπεδο, ωστόσο, η στάση του ενδέχεται να αποδειχθεί πολιτικά επιζήμια, καθώς το εκλογικό σώμα στις ΗΠΑ εμφανίζεται περισσότερο υποστηρικτικό απέναντι στη θανατική ποιν

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.