Προέλαση των ιρακινών ΕΔ στην Ταλ Αφάρ κατά του ISIS

Προέλαση των ιρακινών ΕΔ στην Ταλ Αφάρ κατά του ISIS

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλο έδαφος σήμερα, τέταρτη ημέρα της επιχείρησης για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από την Ταλ Αφάρ, προπύργιο των τζιχαντιστών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο συνοικίες στα δυτικά προάστια της πόλης, τη νότια και τη βόρεια αλ Κίφα, γνωστοποίησε η κοινή επιχειρησιακή διοίκηση.

Χθες Τρίτη, μονάδες του στρατού και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προωθήθηκαν στην Ταλ Αφάρ από ανατολάς και από νότο.

Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στον πόλεμο του Ιράκ εναντίον του ΙΚ που διεξάγεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και ακολουθεί την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από μια εκστρατεία που κράτησε εννιά μήνες και άφησε μεγάλο μέρος αυτής της πόλης ολοκληρωτικά κατεστραμμένο.

Η πτώση της Μοσούλης σήμανε ουσιαστικά το τέλος του «χαλιφάτου», την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το ΙΚ όταν κατέλαβε μεγάλο μέρος της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ το 2014.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα της Ταλ Αφάρ παραμένουν υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένου του οχυρού της οθωμανικής εποχής στο κέντρο της, σύμφωνα με έναν επιχειρησιακό χάρτη του ιρακινού στρατού.

Περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, η Ταλ Αφάρ βρίσκεται κατά μήκος της οδού που συνδέει τη Μοσούλη με τη Συρία. Από αυτή την πόλη έχουν αναδειχθεί ορισμένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΙΚ. Η Ταλ Αφάρ αποκόπηκε από τις άλλες περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές τον Ιούνιο.

Κατά εκτιμήσεις αξιωματικών των αμερικανικών και των ιρακινών δυνάμεων, στην Ταλ Αφάρ βρίσκονται έως και 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.