ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εκατοντάδες οι νεκροί στο γήπεδο της Ράκα: Ήταν θαμένοι σε ομαδικό τάφο

Εκατοντάδες οι νεκροί στο γήπεδο της Ράκα: Ήταν θαμένοι σε ομαδικό τάφο

Ομαδικούς τάφους με εκατοντάδες νεκρούς, θύματα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανακάλυψαν οι Κούρδοι στη Ράκα της Συρίας. Κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί τουλάχιστον 900 θύματα της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ράκα, στο Στάδιο «Αλ Ρασίντ», που οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει σε ομαδικό τάφο. Μόνο εκεί εντοπίστηκαν 600 νεκροί.

Μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA ο γιατρός Εμπντουλρεούφ Εχμέντ, είπε ότι πολλά από τα θύματα ήταν γυναικόπαιδα και είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Οι νεκροί μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο νεκροταφείο της Ράκα.

Η Ράκα, που είχε διαδοχικά τις ελληνικές ονομασίες Νικηφόριο, Καλλίνικος και Λεοντόπολις, ιδρύθηκε ως μια ελληνιστική πόλη από τον Σέλευκο τον Α΄, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη παρέμεινε ελληνορωμαϊκή μέχρι την αραβική της κατάκτηση το 640 μ.Χ.

Τον Μάρτιο του 2013 η συριακή Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συνεπικουρούμενο από διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), κατέλαβαν τη Ράκα.

Το γήπεδο της Ράκα που χρησιμοποιήθηκε ως ομαδικός τάφος από το Ισλαμικό Κράτος.
Στις αρχές Ιουνίου 2013 εμφανίστηκε στη Ράκα το Ισλαμικό Κράτος και άνοιξε γραφεία «για να δέχεται τα παράπονα των πολιτών».

Στις 13 Ιανουαρίου 2014 το Ισλαμικό Κράτος έθεσε τη Ράκα υπό τον έλεγχό του, διώχνοντας τις άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις από την πόλη και ανακηρύσσοντάς την «πρωτεύουσα» του στη Συρία.

Αμέσως η οργάνωση άρχισε τις ομαδικές εκτελέσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης Άσαντ και όσων ήταν στο θρήσκευμα Αλαουίτες (στην ίδια αίρεση ανήκει και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ).

Οι εξτρεμιστές κατέστρεψαν επίσης σιιτικά τζαμιά και χριστιανικές εκκλησίες, μιας και η Ράκα συνέχισε έχει μεγάλη χριστιανική κοινότητα που αντιστοιχούσε στο 10% των κατοίκων της.

Οι χριστιανοί -κυρίως Ασσύριοι και Αρμένιοι- στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκατέλειψαν την πόλη.

Μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου σημειώθηκε αποτυχημένη εξέγερση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος από κατοίκους της Ράκα.

Στις 17 Οκτωβρίου οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υποστηριζόμενες από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, απελευθέρωσαν τη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα η πόλη, εξαιτίας της πολιορκίας και της σθεναρής αντίστασης των εξτρεμιστών, σε μεγάλη έκταση έχει μετατραπεί σε ερείπια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.