ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για ακύρωση του ασύλου στον ένα εκ των οκτώ Τούρκων φυγάδων

Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για ακύρωση του ασύλου στον ένα εκ των οκτώ Τούρκων φυγάδων

Δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία χορηγείται άσυλο στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι.

Πλέον αναμένεται να του χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την απόφαση της απέρριψε το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο.

Σημειώνεται πως οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας , ενώ ήδη σε 3 από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ο Οζκαϊνάκτσι όμως είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα , όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.

Ωστόσο ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα, πράγμα όχι απολύτως βέβαιο.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα.

Η απόφαση αυτή (1694/18) λύνει πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τουρκων αξιωματικών ωστόσο δεν σημαίνει πως οδηγεί αυτόματα στη «δικαίωση» και τους υπολοίπους 7 αφού πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εξετάστηκαν για το προσωπο του Οζκαϊνάκτσι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου

δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επισης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γινεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται απο τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και οτι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών. Γίνεται δεκτός δηλαδή ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατι και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης συμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος οτι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης. «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου ειναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραιτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος τουρκου πιλοτου στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων» επισημαίνει το ΣτΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται πως «απο κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τουρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνωριζε την οργάνωσή του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.