ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

«Μαλλιοκούβαρα» Παρίσι και Ουάσιγκτον για την πρόσκληση στη Μόσχα στην επέτειο των 80 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία

Η πρόσκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρθηκε μετά από αμερικανικές πιέσεις

«Μαλλιοκούβαρα» Παρίσι και Ουάσιγκτον για την πρόσκληση στη Μόσχα στην επέτειο των 80 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία

Η Γαλλία προσκάλεσε εκπρόσωπο της Ρωσίας να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι καλεσμένος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προσκληθεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης της απόβασης στη Νορμανδία», δήλωσε η οργανωτική επιτροπή.

«Ωστόσο, η Ρωσία θα προσκληθεί να εκπροσωπηθεί, ώστε να τιμηθεί η σημασία της δέσμευσης και των θυσιών των σοβιετικών λαών, καθώς και η συμβολή της στη νίκη του 1945. Σε αντίθεση με το καθεστώς του Κρεμλίνου, η Γαλλία δεν ακολουθεί πολιτική ιστορικού αναθεωρητισμού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες και τόσο η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι όσο και το Κρεμλίνο δεν αντέδρασαν στη δήλωση, ούτε ανέφεραν αν η πρόσκληση θα γίνει αποδεκτή.

Ο Πούτιν προσκλήθηκε και παρέστη στην τελετή για τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης της Νορμανδίας, παρά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λίγους μήνες νωρίτερα, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με αναφορές, η γαλλική ηγεσία είχε αποφασίσει να προσκαλέσει τον Ρώσο προέδρο εκ νέου για τους φετινούς εορτασμούς, ωστόσο τελικά ενέδωσε μερικώς στις πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας για το αντίθετο.

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, τον προσεχή Ιούνιο.

«Ακολουθούμε σε αυτό την κυβέρνηση της Γαλλίας. Ίσως αυτό να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποτε πολέμησαν πραγματικούς Ναζί, όχι φανταστικούς στην Ουκρανία» είπε ένας από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Η απόφαση της Γαλλίας προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Εξέφρασαν ανησυχίες ότι η πρόσκληση προς το Κρεμλίνο θα υπονομεύσει τον συμβολικό χαρακτήρα μιας εκδήλωσης που επικεντρώνεται στη δημοκρατία, καθώς και ότι θα δημιουργήσει διπλωματικές επιπλοκές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε την πρόσκληση στη Ρωσία (αλλά και αυτή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που επισκέφτηκε τη Γαλλία) ως «γεγονός που προκαλεί αναστάτωση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.