ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σκοπιανό: Η δήθεν «λύση» θα φέρει ολέθρια αμφισβήτηση της εθνικής συνοχής (άρθρο Π.Αδαμίδη)

Σκοπιανό: Η δήθεν «λύση» θα φέρει ολέθρια αμφισβήτηση της εθνικής συνοχής (άρθρο Π.Αδαμίδη)

Η αιφνίδια «ζέση» για «επίλυση» του Σκοπιανού δε φαίνεται να κοπάζει. Είτε μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η χώρα μας καλείται να επιδείξει ‘πραγματισμό’ και ‘μεγαθυμία’, την ίδια στιγμή που η Σκοπιανή πλευρά με φραστικά ανοίγματα άνευ αντικειμένου, επιχειρεί να προβάλει μια επίπλαστη καλή διάθεση. Κι όλα αυτά με τη νεφελώδη επίκληση μιας λύσης, που ουσιαστικά και με βάση το πλαίσιο που λίγο πολύ προβάλεται θα αποτελεί μια μη λύση.

Γιατί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά του στη ονομασία του Σκοπιανού μορφώματος, δεν αποτελεί μια απλή συναισθηματική ήττα και μείωση, που δήθεν θίγει απλά και μόνο τις ευαισθησίες κάθε Έλληνα.

Δημιουργεί το καταστροφικό προηγούμενο αμφισβήτηση της εθνικής συνοχής, των συστατικών στοιχείων, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και έχουν αποτελέσει την επιβεβαίωση της αδιάσπαστης ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. Του ζωτικού δηλαδή ερείσματος, που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε και να διαμορφώσουμε τη σύγχρονη προοπτική μας.

Ας αναλογιστούμε, συν τω χρόνω –γιατί τα εθνικά συμφέροντα και οι γεωπολιτικές παρακαταθήκες δεν αποτιμώνται σε όρους καθημερινότητας- το ενδεχόμενο δημιουργίας Ηπειρωτικού ή Θρακικού Κράτους στα Βόρεια σύνορά μας, ή ακόμα και Ιωνίας, υπό τον Τουρκικό έλεγχο. Ανάλογη είναι και η συστηματική προσπάθεια των Τούρκων να υφαρπάξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα από τον παπά Ευθύμ (Ερόγλου), τον Τούρκο ‘Ορθόδοξο Πατριάρχη’.

Η στάση εταίρων και φίλων στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι εποικοδομητική. Ούτε η υποδοχή Ζάεφ, από τους Γερμανούς, ως ‘Μακεδόνα’ Πρωθυπουργού εξυπηρετεί, ούτε η αναφορά Γιούνκερ σε Μακεδόνες δικαιολογείται.

Τόσο από πολιτική, όσο και από νομική άποψη, το επαναλαμβανόμενο λάθος του Λουξεμβούργιου, είναι ακατανόητο, δεδομένου μάλιστα ότι η νομική του παιδεία επιβραβεύθηκε πρόσφατα με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Οι εμπνευστές της πρότασης θα ήταν καλό να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και είναι σίγουρα θλιβερό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ψαρεύει στα θολά νερά των Δυτικών Βαλκανίων για ‘διπλωματικές νίκες’, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ή να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τον ακρωτηριασμό της Βρετανικής αποχώρησης.

Κραυγαλέα μέσα στις εξελίξεις αυτές είναι η απουσία των Ελληνικών φωνών στα Κοινοτικά όργανα. Η προσωπική ανεπάρκεια, η έλλειψη γνώσεων, οι ιδεοληψίες και η αδιαφορία, σε συνδυασμό με εξαρτήσεις και ψοφοδεείς συμπεριφορές, βρίσκονται στον αντίποδα των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Που με τη σειρά τους διαμορφώνουν τη δική τους κοινωνική δυναμική και αλλάζουν το πλαίσιο διαχείρισης του Σκοπιανού. Προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Πολύκαρπος Αδαμίδης, Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.