ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι ΗΠΑ «απαντούν» σε Ρωσία-Κίνα με νέο αεροπλανοφόρο: Εντάχθηκε σήμερα σε υπηρεσία το USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Οι ΗΠΑ «απαντούν» σε Ρωσία-Κίνα με νέο αεροπλανοφόρο: Εντάχθηκε σήμερα σε υπηρεσία το USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Το νεότερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο, επικεφαλής μιας νεα κλάσης σκαφών εντάχθηκε σήμερα στο αμερικανικό Ναυτικό. Πρόκειται για το USS Gerald R. Ford (CVN-78) με την τελετή να γίνεται στη ναυτική βάση του Norfolk.

Πρόκειται για το πρώτο νέο σχέδιο αεροπλανοφόρου εδώ και 42 χρόνια μετά την κυριαρχία της κλάσης Nimitz.

Ανάμεσα στους νεοτερισμούς που φέρει το σκάφος περιλαμβάνονται ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες, οι οποιοι αντικαθιστούν τους κλασικούς που δουλεύουν με ατμό, έχει μικρότερο Η/Μ ίχνος για να ανιχνεύεται δυσκολότερα από τα ραντάρ επιφανείας και αέρος-επιφανείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μικρότερων διαστάσεων «νησίδα», μεγαλύτερων διαστάσεων κατάστρωμα πτήσεων, διπλάσια ηλεκτρική ισχύ σε σχέση με υπάρχοντα αεροπλανοφόρα, ενώ τέλος έχει χαμηλότερες απαιτήσεις κατά 500 άτομα σε ότι αφορά το πλήρωμα.

Το εκτόπισμα του σκάφους ανέρχεται στους 100.000 τόνους περίπου, το μήκος στα 337 μέτρα και το μέγιστο πλάτος καταστρώματος έχει μήκος 76 μέτρα όσο μια… κορβέτα!

Το σκάφος θα φέρει εκτός από τα μαχητικά F/A-18E/F και μια Μοίρα με το νέο stealth μαχητικό F-35C, αν και τα προβλήματα κατά την εκτόξευση του αεροσκάφους (μεγάλη ταλάντωση στον διαμήκη άξονα στους καταπέλτες ατμού) δεν είναι γνωστό εάν έχουν ξεπεραστεί με τον νέο Η/Μ καταπέλτη.

Με το νέο αεροπλανοφόρο, το οποίο από σήμερα είναι και επίσημα σε υπηρεσία. οι ΗΠΑ θα διαθέτουν 11 συνολικά, έναντι 1+2 (υπό κατασκευή) της κίνας και 1+1 (υπό ανάπτυξη)) της Ρωσίας.

Το σχέδιο του νέου ρωσικού αεροπλανοφόρου

Πιο συγκεκριμένα στο επόμενο στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για την εξαετία 2019-2025 η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως θα ναυπηγηθεί το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου το Project 23E000E το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 100 μαχητικά κρούσης και αεροπορικής υπεροχής.

Το νέο «Shtorm” aircraft carrier – a.k.a. Project 23E000E θα έχει ως πιθανή βάση του το Severomorsk (1,880 km βόρεια της Μόσχας).

Το σκάφος θα φέρει τις εκδόσεις ειδικά για αεροπλανοφόρα του Τ-50 (24 μονάδες) και την αναβαθμισμένη έκδοση του Su-35S επίσης σε 48 μονάδες (τα υπόλοιπα θα είναι αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ανθυοβρυχιακά ελικόπτερα κλπ).

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο εγχώριας σχεδίασης Type 001A. Η κίνα διαθέτει σήμερα ένα αεροπλανοφόρο το Liaoning ενώ ετοιμάζει δυο της κλάσης 001.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.