«Η Μακεδονία είναι Ελλάδα»: Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία των Σκοπίων (φωτό, βίντεο)

«Η Μακεδονία είναι Ελλάδα»: Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία των Σκοπίων (φωτό, βίντεο)

Το αδιαχώρητο επικράτησε εχθές στην Θεσσαλονίκη από το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια με τις αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών – που δεν έφεραν καμία κομματική σφραγίδα – να επανεκτιμώνται κάθε λεπτό που το πλήθος μεγάλωνε!

Νωρίς το μεσημέρι στη 13:00, πριν καν ξεκινήσει καλά καλά, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 90.000 συγκεντρωμένους και 284 πούλμαν. Με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα», όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών στο αποκορύφωμα της συγκέντρωσης οι συμμετέχοντες έφτασαν πάνω από τους 400.000 πολίτες, που στην πλειονότητά τους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, ελάχιστες ποντιακές και μερικά λάβαρα του παλιού μακεδονικού αγώνα.

Πολλοί από τους ομιλητές που κλήθηκαν να απευθύνουν χαιρετισμό στο κοινό από την εξέδρα, υπερέβησαν και το ζήτημα της ονομασίας, αναφερόμενοι σε διάφορα τρέχοντα κοινωνικά θέματα, όπως η κρίση, τα μνημόνια, οι κατασχέσεις, με την οργή του κόσμου να ξεχειλίζει όταν έγιναν αναφορές για τις πρόσφατες περικοπές στους πολύτεκνους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, όμως, ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος που ανέβασε αισθητά τους τόνους και ενθουσίασε τα πλήθη. Εξήγησε, μάλιστα, επαρκώς τους γεωπολιτικούς κινδύνους από την παραχώρηση της ονομασίας.

Όσο για την παρουσία της εκκλησίας, φάνηκε ότι παρ’ ότι ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε εναντίον των συλλαλητηρίων, στην πραγματικότητα οι μητροπολίτες «ευλόγησαν» την κινητοποίηση των πιστών των ενοριών τους για την συμμετοχή τους. Εξάλλου, το «παρών» έδωσαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το πρωί, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη, μάλιστα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, υπέρ της Μακεδονίας, και στον χαιρετισμό του είπε πως «η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, Άδωνης Γεωργιάδης και άλλοι, οι οποίοι περπάτησαν στο πλήθος και μίλησαν με συγκεντρωμένους, αλλά δεν πήγαν στην εξέδρα. Το ίδιο έκανε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του πήγαν συμβολικά στο άγαλμα του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, που βρίσκεται σε μικρή από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και φωτογραφήθηκαν. Παρούσα ήταν και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης συμμετείχαν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μαζί με τους βουλευτές Μάριο Γεωργιάδη, Ιωάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά συμμετείχαν και πήγαν στον χώρο δίπλα ακριβώς από την εξέδρα για να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν το κλείσιμο των διοδίων στα Μάλγαρα, κάτι που ταλαιπώρησε και καθυστέρησε ιδιαίτερα τον κόσμο που προσπαθούσε να προσέλθει εγκαίρως.

Επιπλέον, σχεδόν 200 λεωφορεία από την Στερεά Ελλάδα αναγκάστηκαν από την αστυνομία να παραμείνουν στο Καλοχωρι. Οι επιβάτες της πήγαν στη διαδήλωση με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 χιλιομέτρων. Μεταξύ του πλήθους βρίσκονταν παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ.

Τα στελέχη του Λαϊκού Συνδέσμου ταξίδεψαν μέχρι την συμπρωτεύουσα, χωρίς, όμως, να προκαλέσουν εντάσεις ή να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν ή να εκμεταλλευθούν με οποιονδήποτέ τρόπο την οργάνωση.

Αντιθέτως, ένταση δημιουργήθηκε όταν αναρχικοί έφτασαν μέχρι τις παρυφές της συγκέντρωσης. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, και φωτογραφίες από κινητό σε κινητό, μέσα στο πλήθος, που έδειχναν πολίτη που παρακολουθούσε το συλλαλητήριο με σπασμένο κεφάλι, μπανταρισμένο, έχοντας δεχθεί επίθεση από αυτούς.

Ο κόσμος κατάφερε να τους απομακρύνει, φωνάζοντας «προδότες, προδότες».

Τα επεισόδια, πάντως, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από επιθέσεις αντιεξουσιαστών, αλλά και η βιαιοπραγία εναντίον του Κώστα Ζουράρι αποδεικνύουν πως στο παιχνίδι έχουν εισέλθει ακραία στοιχεία.

Ο προσφάτως παραιτηθείς υφυπουργός Παιδείας προπηλακίστηκε και χτυπήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι τον κυνήγησαν μέχρι το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Ήδη τα βλέμματα στρέφονται στα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του άλλου μήνα στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.