Ιράκ: Κατασκευάζει νέο αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία

Ιράκ: Κατασκευάζει νέο αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου, το Ιράκ αποφάσισε να κατασκευάσει έναν νέο πετρελαιαγωγό ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της εξαγωγής του πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάνου.

Αφού αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκευασθεί ο παλιός, κατασκευασμένος τη δεκαετία του 1980 αγωγός, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου πως επέλεξε την κατασκευή ενός νέου πετρελαιαγωγου, καθώς ο άλλος είχε μεγάλες ζημιές κυρίως εξαιτίας της λεηλασίας του από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάλ αλ-Λουάιμπι έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στους κόλπους του υπουργείου να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγαφα για την κατασκευή αυτού του νέου πετρελαιαγωγού (…) για τη μεταφορά του αργού από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ προς το λιμάνι Τσεϊχάν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άσεμ Τζιχάντ.
«Ο παλιός στρατηγικός πετρελαιαγωγός έχει υπερβολικά πολλές ζημιές εξαιτίας των επιθέσεων τρομοκρατικών συμμοριών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), πράγμα που εμποδίζει την επισκευή του», υπογράμμισε ο Τζιχάντ.

Πριν οι τζιχαντιστές καταλάβουν το 2014 σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, το Ιράκ διοχέτευε καθημερινά προς την Τουρκία 250.000 έως 400.000 βαρέλια πετρελαίου μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού.

Ο νέος πετρελαιαγωγός μήκους περίπου 250 χλμ. θα ξεκινά από το Μπαϊτζί, στην επαρχία Σαλαχεντίν, και θα ανεβαίνει μέχρι το πέρασμα του Φισκαμπούρ, στα σύνορα με την Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τμήμα των 90 χιλιομέτρων που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το Μπαϊτζί και αυτό από το Φισκαμπουρ μέχρι το Τσεϊχάν δεν χρειάζονται επισκευή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.