ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ

Σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ

Νέα ελληνορωσική κρίση με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τον Ρώσο πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ, μεγαλοεπενδυτή στο ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, στις ΗΠΑ, ανί για την Ρωσία που είχε ζητήσει πρώτη την έκδοσή του, καθώς η Μόσχα απάντησε “προειδοποιητικά” προς την Αθήνα με ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Ria Novosti:

«Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη και να δικαστεί από την ρωσική δικαιοσύνη», δηλώνει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο Αρειος Πάγος το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Βίνικ, με την τύχη του 38χρονου να βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει και και τον τελευταίο λόγο για το εάν και πού θα εκδοθεί ο Ρώσος υπήκοος.

Oι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντρ Βίνικ δεν θεωρούν τετελεσμένη την απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να μην εκδοθεί. Την δήλωση αυτή έκανε στο Ria Novosti ένας εκ των συνηγόρων, ο δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης.

Ο κύριος Σπυρλιάδης δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ήταν ‘απρόσμενη’ και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη εβδομάδα για να δουν την επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει ο Άρειος Πάγος στην καθαρογραμμένη δικαστική απόφασή του.

Ο κ. Σπυρλιάδης μέσω των δηλώσεων του προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ευελπιστεί ότι ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής θα λάβει υπόψιν του συγκεκριμένα γεγονότα όταν λάβει την τελική του απόφαση, μεταξύ των οποίων και την κατάθεση του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος δεν βρήκε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκληματικής πράξης.

Hδη η Μόσχα είχε αντιδράσει από τις 6 Οκτωβρίου στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί ο Βίνικ στις ΗΠΑ με μία ανακοινωση που τόνιζε ότι “Το ελληνικό δικαστήριο παραβιάζει την παγκόσμια νομοθεσία. Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της και έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για Ρώσο πολίτη”.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

H αμερικανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο Βίνικ είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας ξεπλύματος bitcoins ύψους 4 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση που ο χάκερ καταδικαστεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών. Με τη σειρά της η ρωσική δικαιοσύνη, θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες του χάκερ σε άλλες υποθέσεις απάτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο 37χρονος χάκερ αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι ΗΠΑ. Ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν έχει διαπράξει τα διαδικτυακά εγκλήματα που του αποδίδονται από ρωσικής πλευράς, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα πολεμήσει την έκδοσή του στη γενέτειρά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.