
Τη δυνατότητα μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω γειτονικών χωρών, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Όπως ανέφερε ο Π.Μάγιαρ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, το αίτημα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση από την πλευρά της Βουδαπέστης, εφόσον τα φορτία διέρχονταν από την ουγγρική επικράτεια με τελικό προορισμό άλλες χώρες.
«(Ο Ζελένσκι) ζήτησε από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και όλες τις γειτονικές χώρες να επιτρέψουν τη διέλευση, όπως είχαν πράξει πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, κατά την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Π.Μάγιαρ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος τού επισήμανε, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, πως η δυνατότητα μεταφοράς καλαμποκιού προς τη Δυτική Ευρώπη με σιδηροδρομικούς συρμούς και σφραγισμένα βαγόνια θα αποτελούσε σημαντική διευκόλυνση για το Κίεβο.
«Απάντησα ότι, εφόσον πρόκειται απλώς για διέλευση από τη χώρα, δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο», ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού και ηλιόσπορου παγκοσμίως. Περίπου το 90% των εξαγωγών των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων πραγματοποιείται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των ουκρανικών λιμανιών, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα εξαγωγής τους.
Ο Πίτερ Μάγιαρ έχει υιοθετήσει λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση απέναντι στην Ουκρανία σε σχέση με τον προκάτοχό του, Βίκτορ Όρμπαν. Παράλληλα, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία δεν προτίθεται να στείλει όπλα στο Κίεβο, ενώ ζητά πρόοδο στο ζήτημα των δικαιωμάτων της ουγγρικής εθνικής μειονότητας που ζει στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις για την παραγωγή καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα τέλη Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι η φετινή συγκομιδή θα φτάσει τους 50,1 εκατομμύρια τόνους, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και περίπου 20% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.
Ιδιαίτερα σοβαρές ήταν οι επιπτώσεις για τους αγρότες στη Γαλλία και την Ουγγαρία, καθώς οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα και λειψυδρίας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.