Σερβία όπως… Ουκρανία; – Η «εξέγερση της βενζίνης» και ο ρόλος του ΔΝΤ στην ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης

Σερβία όπως… Ουκρανία; – Η «εξέγερση της βενζίνης» και ο ρόλος του ΔΝΤ στην ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης

Μια εξαιρετικά περίεργη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση εξελίσσεται στην Σερβία τις τελευταίες ημέρες με μία ιδιότυπη εξέγερση αριθμού πολιτών που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του Βελιγραδίου και την κυβέρνηση να μιλά για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης με σκηνικό Ουκρανίας.

Δηλαδή ανατροπή της διακείμενης φιλικά προς την Μόσχα κυβέρνησης, η οποία όπως κρατά τις ισορροπίες με την Δύση και την διαδοχή της από μια κυβέρνηση-μαριονέτα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Υποτίθεται ότι εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων (μόλις κατά 3% αύξηση ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε η τιμή τους μέχρι και 10% σε ένα μήνα), καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τα αυτοκίνητα στο μέσον του δρόμου, όπου κι αν βρίσκονται.

Οι τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σ ένα μήνα. Έτσι η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης -ντίζελ- 165 δηνάρια(1,41 ευρώ).

Ο τρόπος αυτός αντίδρασης οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, ενώ από εχθές εφαρμόζεται και σε περιφερειακές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό της χώρας.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός των δρόμων ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα πραγματοποιήθηκες τις 07:00 το πρωί που είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής και διήρκησε μία ώρα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε για «για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν μίλησε για «σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία».

Ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε πριν λίγους μήνες πως πρόκειται να αγοραστούν έξι ρωσικά μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17, αλλά το κυριότερο ότι . θα δημιουργηθεί και μια νέα βάση για τα ελικόπτερα αυτά στην οποία θα υπάρχει και ρωσικό προσωπικό.

Έτσι η Ρωσία θα αποκτήσει και επίσημα, στρατιωτική παρουσία στην Σερβία.

Επίσης αποφασίστηκε η αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων Buk-M1 και Buk-M2, αλλά και έξι επιπλέον μαχητικών MiG-29, ενώ ίσως προχωρήσει και η προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-300 από τη Λευκορωσία.

Ο Βούλιν είπε πως οι στενές στρατιωτικές και όχι μόνο σχέσεις Βελιγραδίου – Μόσχας έχουν αλλάξει και ισχυροποιήσει τη θέση της Σερβίας διεθνώς.

Τον Οκτώβριο η Ρωσία παραχώρησε στην Σερβία έξι μεταχειρισμένα μαχητικά MiG-29 και υποσχέθηκε την παραχώρηση 30 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης και 30 τεθωρακισμένων.

Hδη η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Το κόλπο, αν πρόκειται για κόλπο, είναι εξαιρετικό: Το ΔΝΤ μπαίνει, προκαλεί αύξηση τιμών, οι πολίτες εξεγείρονται, η κυβέρνηση ανατρέπεται, η διαδοχή είναι πλέον η κυβέρνηση που θέλει το ΔΝΤ, δηλαδή η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σασ θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως το 2009 και την συμφωνία που είχε κλείσει ο Γ.Α.Παπανδρέου με τον Στρος Καν και την ανατροπή Καραμανλή;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.