Η Πολωνία θα μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

Η Πολωνία θα μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, που κατηγορείται για παραβίαση του κράτους δικαίου και επίθεση κατά των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίσημη αντίδραση της Βαρσοβίας στην χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης κατά της Βουδαπέστης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των αξιών επί των οποίων βασίστηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εκμεταλλεύθηκε την ισχυρή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να ελέγξει την δικαστική εξουσία, τα μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει την δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να περιστείλει την λειτουργία των πανεπιστημίων, να εισαγάγει αντιμεταναστευτική νομοθεσία, καταπατώντας όλες τις αρχές επί των οποίων βασίζεται ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Πολωνία βρίσκεται επίσης υπόλογη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του κράτους δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τον Δεκέμβριο 2017 το άρθρο 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.