ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος της Eurobank για την έκβαση των stress tests

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος της Eurobank για την έκβαση των stress tests

Τρία σημαντικά θέματα που θα επηρεάσουν άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Πρώτον, η εφαρμογή του IFRS 9 που αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας, “οπισθοβαρώς”, δεύτερον η ολοκλήρωση του λεγόμενου Trouble Asset Review (TAR) από τον SSM και τρίτον το stress test που ξεκίνησε μόλις με την αποστολή των πρώτων στοιχείων στον SSM.

Η εφαρμογή του IFRS 9, για το οποίο είπε ότι η προσωπική του αίσθηση είναι ότι το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5-5,5 δισ. ευρώ, που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς».

Η ολοκλήρωση του Trouble Asset Review από τον SSM,

Το stress test που ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με την αποστολή των πρώτων στοιχείων

O κ. Καραμούζης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress tests, επισημαίνοντας τις διαφορές με το 2015. Όπως εκτιμά, οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές είναι βελτιωμένες και η αρχική θέση των τραπεζών αναφορικά με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια έχουν βελτιωθεί, ενώ μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, είναι το αρχικό επίπεδο των NPEs.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν μεγάλα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, συνεπώς σε τριετή βάση έχουν επιπλέον “μαξιλάρι ρευστότητας” 12 δισ. ευρώ εάν χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον κ. καραμούζη, το 62% του χαρτοφυλακίου των NPEs έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν σημαντικές βελτιώσεις στο δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, όταν η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. ευρώ και σήμερα 16 δισ. ευρώ, τόνισε πως τα παραπάνω, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των stress tests ή του TAR αλλά δίνεται η αίσθηση ότι το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: economy354.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.