Η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε να διατηρηθεί η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης», δύο βασικοί καταγγέλλοντες στην υπόθεση της Novartis θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ακόμη 2 χρόνια «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα άρσης της ανωνυμίας των δύο μαρτύρων προέκυψε με την κλήτευση στα τέλη Μαΐου από την ανακρίτρια Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου των δύο προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν. Η κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να αποκαλύψουν το πραγματικό τους όνομα ή το πρόσωπό τους.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της ανακρίτριας με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία υποστήριξε ότι ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία, με σχετική διάταξή της, αναφέρει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση της ιδιότητας τους, ως προστατευόμενοι μάρτυρες.