Ξεπέρασαν τους 300 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρός τυφώνας Ράι στις Φιλιππίνες που κατέστρεψε σπίτια, πλημμύρισε πόλεις, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στρατιωτικά αεροσκάφη και σκάφη του πολεμικού ναυτικού μετέφεραν σήμερα βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το ισχυρότερο από τα καιρικά φαινόμενα αυτού που είδους που έχουν πλήξει φέτος το αρχιπέλαγος.

«Ακόμα αποτιμούμε τη ζημιά, αλλά είναι τεράστια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορεντζάνα σε δημοσιογράφους σήμερα. «Το πρώτο που κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προμηθειών σε νερό και τρόφιμα και την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών». Ο ίδιος έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και να αποσταλούν και άλλα στρατεύματα εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κι άλλο σήμερα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.