Η Βουλγαρική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως, προκειμένου να προχωρήσει η αγορά 10 νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροπλάνων για να αντικαταστήσει τα παλαιά MiG-29, καθώς και την αγορά 150 οχημάτων μάχης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.

Το ΝΑΤΟ έχει ενθαρρύνει τις χώρες μέλη του που ανήκαν στο πάλαι ποτέ σοβιετικό μπλοκ του, όπως η Βουλγαρία, να εξοπλιστούν με δυτικό εξοπλισμό αντικαθιστώντας τα παλαιά σοβιετικά συστήματα που διαθέτουν. Πάντως η Σόφια εδώ και
πάνω από μια δεκαετία προσπαθεί να επιλέξει ποιο μαχητικό θα αγοραστεί, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης της χώρας. .

Βάσει της απόφασης, η Βουλγαρία θα αποκτήσει τουλάχιστον οκτώ μαχητικά – πρόγραμμα συνολικού κόστους 1,08 δισεκ. δολαριών- και σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Ελπίζω, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο κοινοβούλιο, να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου υπογραμμένο συμβόλαιο για τουλάχιστον ένα από τα προγράμματα», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βουλγαρία έχει λάβει προσφορές για πολεμικά αεροπλάνα Gripen από τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab, καθώς και προσφορές για μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία και για μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon από την Ιταλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρκετές εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο γαλλικός, κρατικής ιδιοκτησίας όμιλος Nexter Systems, η Patria της Φινλανδίας, η γερμανική Rheinmetall Defence AG, η Textron Inc με έδρα τις ΗΠΑ και η ελβετική εταιρεία Mowag, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να προμηθεύσουν τη Βουλγαρία με θωρακισμένα οχήματα.