Ένα γράφημα της Lockheed Martin το οποίο βρίσκεται στο επίσημο site της εταιρείας δείχνει το F-35A να μεταφέρει ουτε λιγο ούτε πολύ 16 βλήματα αέρος-αέρος, σε αποστολή εναέριας υπεροχής.

Υπάρχει όμως τέτοια δυνατότητα και έχει δοκιμαστεί;

Πιο συγκεκριμένα στο γράφημα παρουσιάζονται δύο διαμορφώσεις του αεροσκάφους : Η πρώτη η stealth όπως είναι εύλογο και η δεύτερη η μη-stealth με την ύπαρξη εξωτερικών φορέων ανάρτησης οπλισμού την οποία η εταιρεία ονομάζει “beast mode” θέλοντας να καταδείξει τη μεγάλη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου.

Στην stealth mode το φορτίο είναι το προβλεπόμενο: δηλαδή 4 βλήματα ΑΙΜ-120 για αποστολές αέρος-αέρος και 2 ΑΙΜ-120 συν δύο JDAM για αποστολές αέρος-εδάφους.

Εκεί όμως που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στην άλλη διαμόρφωση. Εκεί το φορτίο που διαφημίζεται αποκλείεται από 16 βλήματα (14 ΑΙΜ-120 συν 2 ΑΙΜ-9), για αποστολές αέρος-αέρος και 2 βλήματα ΑΙΜ-120 συν 2 ΑΙΜ-9 μαζί με 6 JDAM.

Εκμεταλλεύεται την δυνατότητα του ραντάρ του αεροσκάφους να εντοπίζει εναέριους στόχους σε απόσταση 250 χλμ και να κάνει βολές στο όριο των ΑΙΜ-120, λίγο επάνω από τα 100 χλμ. κάτι που του δίνει δυνατότητα να καταρρίπτει αυτό πρώτο τα μαχητικά που εντοπίζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!