Μια «ανάσα» πριν τις πολωνικές βάσεις βρίσκονται τα αμερικανικής παραγωγής stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Ύστερα από την απροθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν την ανάθεση των προγραμματισμένων αριθμών F-35s ανά παρτίδα παραγωγής, η Lockheed Martin (LM) στρέφει το βλέμμα της στην προώθηση του μαχητικού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όπως υποστηρίζει το «FlightGlobal», ο αμερικανικός κολοσσός πιστεύει ότι είναι εφικτή η πώληση τουλάχιστον 500 F-35s σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2030. Στους υποψήφιους χρήστες του τύπου βρίσκονται η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ελβετία, με την Πολωνία να δηλώνει ήδη έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση 32 μαχητικών.

Το τελευταίο βήμα των διαπραγματεύσεων

Τα πρώτα 4 μαχητικά F-35A της Πολωνίας θα μπορούσαν να είναι έτοιμα το 2024, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin (LM) και γενικός διευθυντής του προγράμματος του αεροσκάφους, Greg Ulmer.

Μιλώντας στην έκθεση οπλικών συστημάτων MSPO-2019, ο Ulmer θεωρεί τα πρώτα F-35A της Πολωνίας είναι εφικτό να αποτελούν τμήμα της Lot 16 και να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση Πολωνών χειριστών και τεχνικών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το «FlightGlobal», η Πολωνική Αεροπορία θα μπορούσε να έχει σε υπηρεσία μια πλήρη μοίρα 16 F-35A το 2026, όταν η LM προβλέπει πως οι Πολωνοί θα πετύχουν Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (Initial Operational Capability – IOC) στον τύπο. Η παράδοση της δεύτερης μοίρας μπορεί να γίνει έως το 2030.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχετικά με τα ΑΩ, ο Ulmer υπογραμμίζει ότι υπάρχει χώρος για να αυξηθεί η συμμετοχή της Πολωνίας στο πρόγραμμα. Αν και η Βαρσοβία δεν είναι μέλος του προγράμματος F-35, εταιρείες της κατασκευάζουν τμήματα του συστήματος προσγείωσης και κινητήρα. Με τα 32 F-35A θα αντικατασταθούν τα διαθέσιμα MiG-29 και Su-22.