Η Boeing ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι το πρωτότυπο Τ1 του μη επανδρωμένου ιπτάμενου τάνκερ MQ-25, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Mascoutah στο St. Louis του Μισούρι, ελεγχόμενο από σταθμό εδάφους που βρισκόταν εκεί. Η διάρκεια της πτήσης ήταν δύο ώρες και η διαδρομή του αεροσκάφους ήταν προκαθορισμένη.

Η χρονική της διάρκεια επέτρεψε τη διενέργεια σειράς ελέγχων των συστημάτων του, πριν από την ασφαλή του προσγείωση. Το Τ1 θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα πρωτότυπα MQ-25 τα οποία στο σύνολό τους θα παραδοθούν στο αμερικανικό Ναυτικό για την υλοποίηση της φάσης EDM (Engineering Development Model) η οποία θα περιλαμβάνει και δοκιμές απο/προσνηώσεων από το κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την απόσυρση των S-3A Viking που είχαν τροποποιηθεί σε ιπτάμενα τάνκερ, το USN βασίζεται στα αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet για την κάλυψη του ρόλου αυτού (μέσω τεχνικής buddy-buddy). Οι δυνατότητες όμως είναι περιορισμένες, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας καυσίμου του μαχητικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!