Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε ολόκληρη την Κίνα και πανεπιστήμια όπου εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «παραιτήσου, Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου, Κομμουνιστικό Κόμμα».

Οι πολίτες ξεσπούν κατά της δρακόντειας πολιτικής zero Covid – που εφαρμόζει η χώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννέα την Πέμπτη, φαίνεται να τροφοδότησε την οργή, καθώς εμφανίστηκε βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού καθυστερούσαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

">

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα το Σάββατο και νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Σαγκάης το Σάββατο να ανάβουν κεριά για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ.

Το πλήθος αργότερα κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού – σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας – και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».