Καταιγιστικές φαίνεται πως θα είναι εξελίξεις αναφορικά με το ισραηλινό κτύπημα στο Ιράν ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη μεταξύ των πέντε συν μια  δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και της Γερμανίας) με την Τεχεράνη.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ισραηλινής Αεροπορίας βρίσκονται τις δύο τελευταίες ημέρες στη Σαουδική Αραβία επιθεωρώντας αεροπορικές βάσεις της χώρας προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν αποφασιστεί από το Τελ Αβιβ το κτύπημα εναντίον του Ιράν, αναφέρει το αμερικανικό kleinonline.wnd.com επικαλούμενο καλά πληροφορημένες αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι δίες πηγές Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία καθώς και άλλες χώρες της περιοχής συζητούν τα επόμενα βήματά τους αναφορικά με την εκδήλωση ενός στρατιωτικού κτυπήματος στο Ιράν.

Από την άλλη πλευρά Αμερικανοί επίσημοι, σύμφωνα με το αμερικανικό ιστολόγιο, έχουν κάνει ξεκάθαρο στους Ισραηλινούς και Σαουδάραβες ότι ελέγχουν απόλυτα τον εναέριο χώρο γύρω από το Ιράν και κατά συνέπεια καμία επίθεση δεν πρέπει να εκδηλωθεί εάν πρώτα δεν έχει την έγκριση από τον Λευκό Οίκο, έγκριση την οποία δεν να δώσει ούτος ή άλλως.

Πάντως διεθνείς αναλυτές δεν είναι σε θέση να δώσουν μια πειστική απάντηση ότι η αποστολή του ισραηλινού κλιμακίου στη Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας επίθεσης ή είναι απλά μια μέθοδος πίεσης προς τις ΗΠΑ να μην καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν, συμφωνία η οποία όμως τελικά επετεύχθη.

Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ δηλώνει δυσαρεστημένο από τη συμφωνία της Γενεύης, την οποία χαρακτήρισε «κακή», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη πήρε αυτό που ήθελε.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr