Σε συμφωνία έχει φτάσει η Τουρκία με άλλες συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Oι συνομιλίες, είπε, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί σύντομα.

Η εγκατάσταση των συστημάτων επιδιώκεται την στιγμή που η εμφύλια βία στη Συρία παραμένει αμείωτη -και ενώ τα σύνορα με την Τουρκία είχαν πιάσει «φωτιά» τον Οκτώβριο μετά τη συριακή οβίδα στην τουρκική πλευρά.

Ο Αχμ.Νταβούτογλου περιορίστηκε την Τρίτη στην επισήμανση ότι «οι χώρες που προμηθεύουν συστήματα Patriot είναι γνωστές», και στο ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε συμφωνία μαζί τους.

Οι συνομιλίες, προσέθεσε ο υπουργός, έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και το επίσημο αίτημα θα κατατεθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως, μαζί με τις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία διαθέτουν στο ΝΑΤΟ τα πιο σύγχρονα συστήματα Patriot. Τη Δευτέρα, η μεν ολλανδική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι θα περίμενε πιθανό επίσημο αίτημα της Τουρκίας ενώ το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε προαναγγείλει πως θα εξετάσει το αίτημα αναλόγως των λεπτομερειών του, αλλά κατ’ αρχήν με «αλληλεγγύη».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας πάντως διαμήνυσε την Δευτέρα πως «εάν αναπτυχθούν γερμανικοί Patriot στην Τουρκία, αυτό θα γίνει από Γερμανούς στρατιώτες». Σημειώνεται, τέλος, ότι οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ζητήσει τέτοια απόφαση να περάσει πρώτα από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr