Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ σήμερα, έδωσε στον στρατό την εξουσία να συλλαμβάνει πολίτες και να οδηγεί κρατούμενους στις εισαγγελικές αρχές, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα ενός επίμαχου δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου για το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο συνιστά αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται παραμονή των διαδηλώσεων ισλαμικών οργανώσεων αλλά και της φιλελεύθερης και αριστερής αντιπολίτευσης, οι μεν για να στηρίξουν το δημοψήφισμα οι άλλες για να ζητήσουν την ακύρωσή του.

Η κρίση, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, επιδεινώθηκε καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και αντιτιθέμενων στον ισλαμιστή πρόεδρο που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια κοινοβουλευτική δικτατορία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών κατά τις οποίες επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση, ο Μόρσι ακύρωσε διάταγμα που εξέδωσε στις 22 Νοεμβρίου το οποίο έθετε τις αποφάσεις του υπεράνω της δικαστικής αρχής, αλλά επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ο πρόεδρος Μόρσι ακύρωσε την απόφαση που είχε λάβει μερικές ώρες νωρίτερα για αύξηση των φόρων σε βασικά προϊόντα και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα αναψυκτικά, η μπίρα, τα τσιγάρα.

Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι, είχε εκδώσει ανακοίνωση τη νύχτα για να «απορρίψει κάθε κυβερνητική πολιτική που θα επιβάρυνε τους φτωχούς».

Η Αίγυπτος γνωρίζει μετά την πτώση του Μουμπάρακ, το Φεβρουάριο του 2011, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων.

Η κρίση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων λιτότητας όπως περικοπές στις επιδοτήσεις για το αέριο βουτάνιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των φτωχών τάξεων που ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr