Μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και να αντιμετωπίζουν τις πλαστικές σφαίρες των Γάλλων αστυνομικών, τα «κίτρινα γιλέκα» έκίδωσαν και σήμερα ραντεβού στο Παρίσι, απειλώντας για «τελική επίθεση».

Παρά την έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζεράρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.

Xαρακτηριστικό αποτελεί ότι το πρωί, στην «εκδήλωση», με τόπο συνάντησης τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, που είχε αναρτηθεί στο Facebook εκδήλωναν το πρωί ενδιαφέρον συμμετοχής ήδη 14.000 άνθρωποι.

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μόνο στο Παρίσι – οπού διαδήλωσαν 10 χιλιάδες άνθρωποι – έγιναν 1.082 ανέρχονται οι προσαγωγές στο Παρίσι (1.723 συνολικά σε όλη τη Γαλλία), ενώ 126 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 125.000 άτομα.

Πολλοί Γάλλοι πολίτες φαίνεται εξάλλου ότι «σνομπάρουν» τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times για υποδαύλιση των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» από τη Μόσχα μέσω εκατοντάδων ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας ότι «η κρίση ήταν ήδη εδώ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!