Η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην Λιβύη, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την επιτήρηση μιας εκεχειρίας μεταξύ των δύο παρατάξεων, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «θερμό» επεισόδιο στην βόρεια Αφρική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αυτό αναφέρει το ρωσικό RT το οποίο σε σχετικό του άρθρο φιλοξενεί απόψεις Ρώσων και Ελλήνων ειδικών επί θεμάτων γεωπολιτικης
Carnegie Moscow Center: Δεν έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να υποστηρίξει δυνάμεις στην Λιβύη
Πιο συγκεκριμένα ο Aleskey Khlebnikov, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής του ιδρύματος “think tank” Carnegie Moscow Center, σημείωσε πως αν και η Ελλάδα έχει τις βλέψεις να αποστείλει δυνάμεις στην Λιβύη, εντούτοις δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε και την οικονομική δυνατότητα να το κάνει αυτό.
«Η Ελλάδα δεν προσπαθεί να προκαλέσει μια αναμέτρηση με την Τουρκία. Το μόνο που προσπαθεί είναι να προκαλέσει την προσοχή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή και να πείσει τους μεγάλους παίχτες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία έτσι ώστε να προβούν σε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να ισορροπήσουν την κατάσταση στην Λιβύη», αναφέρει ο Ρώσος ειδικός και συνεχίζει:
«Η Αθήνα δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Λιβύη επειδή είναι μέλος της ΕΕ και οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να την αφήσουν καθώς δεν ενδιαφέρονται για περαιτέρω κλιμάκωση στη χώρα αυτή.
Ο άλλος λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη στρατιωτική δυνατότητα, για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση. Ακόμη όμως και αν της “παρασχεθεί” μια τέτοια δυνατότητα η ελληνική υποστήριξη δεν θα είναι αρκετή για να δώσει στον Χαφτάρ το απαραίτητο πλεονέκτημα απέναντι στον Σάρταζ», είπε ο Khlebnikov, «ξεχνώντας» βέβαια να πει πως ο Χαφτάρ έχει ήδη το πλεονέκτημα απέναντι στον Σάρατζ.
Στο ίδιο θέμα ο δημοσιογράφος και αναλυτής Abdel Bari Atwan μιλώντας επίσης στο RT δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα:
“Η αποστολή δυνάμεων από την Ελλάδα στην Λιβύη μπορεί να είναι το πρώτο βήμα σε ένα «θερμό» επεισόδιο στην Λιβύη, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η τελευταία έχει ήδη δυνάμεις εκεί.”
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σύρραξη στην βόρεια Αφρική μπορεί να γίνει αιτία για την «διάσπαση» του ΝΑΤΟ όπως και να παρασύρει τις μεγάλες δυνάμεις μπορεί σε αυτή.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ένα μεγάλο παρελθόν από μεταξύ τους επεισόδια τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα και αυτό μπορεί να επαναληφθεί στην Λιβύη», σημείωσε.
Ένα μέρος των απόψεων Bari Atwan φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Έλληνας διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο όποιος είπε στο RT:
«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση έμμεσης σύγκρουσης με την Τουρκία στην Λιβύη, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης. «
Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως πως μια ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη μπορεί να αυξήσει την ένταση, αλλά δεν είναι απαραίτητο αυτή να εκδηλωθεί επί λιβυκού εδάφους, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή θα συμβεί μάλλον αλλού.
Greek offer to send peacekeeping troops to Libya could spark ‘indirect’ conflict between Ankara and Athens — RT World News https://t.co/Pgw0gbe46m #RT
— Brian Hamel (@hamel1776) January 17, 2020
#Attention: Greek offer to send peacekeeping troops to #Libya could spark ‘indirect’ conflict between #Ankara and #Athens – #Greece vs #Turkey pic.twitter.com/dr26SwFtVT
— 𝕏 (@AlertChannel) January 18, 2020
Greek offer to send peacekeeping troops to Libya could spark ‘indirect’ conflict between Ankara and Athens https://t.co/vQi2CjLqax pic.twitter.com/vriRLPLJRu
— RealReport (@RealReport3) January 17, 2020
Türkiye Libya'da Yunanistan ile çatışır mı? #türkiye #yunanistan #libya https://t.co/U3D1mNhLzh pic.twitter.com/M1StpAEtSY
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) January 18, 2020
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.