Η DARPA (US Defense Advanced Research Projects Agency) σκοπεύει στην ανάπτυξη συστημάτων active illumination που θα βοηθήσουν στην πλοήγηση σε συνθήκες χαμηλής φώτισης.

Έως τώρα τα αυτόνομα συστήματα βασιζόντουσαν σε active illumination – δηλαδή στην εκπομπή light or electromagnetic radiation όπως τα συστήματα light detection and ranging (LIDAR) systems, για την πλοήγηση τους.

Καθώς τα συστήματα αυτά είναι ενεργά και όχι παθητικά, οι εκπομπές τους μπορούν να προκαλέσουν τον εντοπισμό τους από εχθρικούς αισθητήρες.

Η DARPA εξετάζει καινούργιους τρόπους και πιο συγκεκριμένα την εκμετάλλευση ambient thermal emissions καθώς infrared φωτισμοί εκπέμποτε σχεδόν απ’ οτιδήποτε που υπάρχει στην υδρόγειο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη παθητικών αισθητήρων και αλγόριθμων που θα συλλέγουν όποια πληροφορία ανιχνεύεται από οποιαδήποτε μορφή θερμικής ακτινοβολίας και να την μετατρέψει σε χάρτες 3D.

Εφόσον το πρόγραμμα πετύχει, τότε τα συστήματα που θα λειτουργούν βάση των καινούργιων παραμέτρων θα έχουν μια πιο πολύπλοκη εικόνα του περιβάλλοντος με έγχρωμες εικόνες σε αντίθεση με τις έως τώρα ασπρόμαυρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!