Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη στόλου από παγοθραυστικά, ώστε να προασπιστεί τα εθνικά συμφώντα της χώρας σε Αρκτική και Ανταρκτική.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν και θα θέσουν σε λειτουργία ένα πρόγραμμα απόκτησης στόλου ασφάλειας στους Πόλους που θα υποστηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής», γράφει το σχετικό υπόμνημα προς τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εμπορίου, Ενέργειας, του γραφείου διαχείρισης και προϋπολογισμού.

Το υπόμνημα ζητά από τους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να προετοιμάσουν τους επόμενους δύο μήνες μια αξιολόγηση σχετικά με την κατασκευή ενός μίγματος στόλου ασφάλειας που θα αποτελείται από τουλάχιστον τρία βαριά παγοθραυστικά ασφαλείας.

Ο νέος στόλος πρέπει να είναι εξοπλισμένος «με ακίνητη περιουσία και πόρους, ικανά να διασφαλίζουν τη συνεχή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων και για την προώθηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της εθνικής στρατηγικής άμυνα», αναφέρει το ίδιο υπόμνημα.

Η ακίνητη περιουσία αεροπορικά συστήματα, επιφανειακά και υποθαλάσσια συστήματα, διαστημικά συστήματα και άλλα συστήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά θα έχουν δυνητικά αμυντικό εξοπλισμό, ικανό να απαντήσουν απέναντι σε απειλές και τη δυνατότητα να κινηθούν με πυρηνική ενέργεια.