
Οι Χούθι (Ansar Allah) δεν περιορίζονται πλέον στην παραλαβή και συναρμολόγηση έτοιμων συστημάτων.
Νέα στοιχεία της βρετανικής Conflict Armament Research (CAR) δείχνουν ότι η οργάνωση επιδιώκει να κατασκευάσει εγχώρια τουλάχιστον τμήματα προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, μοντελοποιημένων στον ιρανικό Kheibar Shekan, αξιοποιώντας εξειδικευμένα εξαρτήματα κινεζικής προέλευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση της CAR που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2026 και βασίζεται σε κατασχέσεις φορτίων από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, τέσσερα εμπορευματοκιβώτια που έφτασαν στην ελεύθερη ζώνη του Άντεν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2025 από την Κίνα προορίζονταν για το λιμάνι της Χοντέιντα, υπό έλεγχο των Χούθι.
Περιείχαν μηχανικά κατεργασμένα μεταλλικά μέρη του αεροσκάφους και του κινητήρα στερεών καυσίμων σειράς Khaibarshekan, σταθεροποιητικά πτερύγια, φαινολική ρητίνη για θερμοπροστατευτικές ασπίδες, εργαλεία, εξοπλισμό δοκιμών και μηχανήματα (μεταξύ των οποίων CNC και συστήματα ακτινογραφίας) συμβατά με υποστήριξη παραγωγής.
Ο ιρανικός Kheibar Shekan, που παρουσιάστηκε το 2022, έχει αναφερόμενη εμβέλεια περίπου 1.450 χλμ. (με νεότερες παραλλαγές έως και 1.800 χλμ.), πολεμική κεφαλή γύρω στα 500 κιλά και δυνατότητες ελιγμών που δυσχεραίνουν την αναχαίτιση.
Μια αντίστοιχη κατασκευή των Χούθι θα έθετε ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ εντός βεληνεκούς, ενισχύοντας σημαντικά την απειλή που ήδη ασκούν μέσω επιθέσεων σε ενεργειακές και αεροπορικές υποδομές.
Ο αναλυτής της CAR Fabian Hinz επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν φιλοδοξίες εγχώριας παραγωγής πέρα από όσα είχαν εκτιμηθεί, αν και οι καμουφλαρισμένες εγκαταστάσεις καθιστούν αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το επίπεδο υλοποίησης.
Η οργάνωση διαφοροποιεί τις εφοδιαστικές της αλυσίδες πέρα από τα αμιγώς ιρανικά δίκτυα, με κινεζικές εταιρείες να αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πηγή κατασχεθέντων φορτίων που προορίζονται για τους Χούθι, σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ και δεδομένα εμπειρογνωμόνων.
Πρώην μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Henry Thompson, επιβεβαιώνει ότι εξαρτήματα για πυραύλους στερεών καυσίμων εισάγονται από την Κίνα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το Πεκίνο διατείνεται ότι τηρεί το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έναντι των Χούθι.
Η παρουσία κινεζικών εξαρτημάτων δεν αποδεικνύει αυτομάτως κρατική εμπλοκή.
Πολλά υλικά έχουν διπλή χρήση και κινούνται μέσω εμπορικών διαύλων και μεσαζόντων.
Η CAR δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα ναυτιλιακά έγγραφα ούτε να εντοπίσει πλήρως τον κατασκευαστή.
Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει πλήρη πυραυλική αυτάρκεια. Η κατασκευή, η συναρμολόγηση, η τροποποίηση και η δοκιμή παραμένουν διακριτά επίπεδα βιομηχανικής ικανότητας, και λίγες χώρες παγκοσμίως διαθέτουν την τεχνογνωσία για πυραύλους τέτοιας κατηγορίας.
Ωστόσο, η μετάβαση από την απλή παραλαβή ολοκληρωμένων συστημάτων στην απόκτηση εξειδικευμένων υποσυστημάτων και εξοπλισμού παραγωγής ενισχύει την οργανωτική ανθεκτικότητα των Χούθι και δυσχεραίνει τις προσπάθειες περιορισμού των δυνατοτήτων τους μέσω εξωτερικών πιέσεων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.