Συνελήφθη ένα πρώην μέλος της λιβυκής ακτοφυλακής, που αντιμετώπιζε κυρώσεις από τον ΟΗΕ και καταζητούνταν από την Interpol για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η διακίνηση παράνομων μεταναστών είναι καθημερινό φαινόμενο από τα παράλια της Λιβύης και κοστίζει τη ζωή σε πολλούς αλλοδαπούς που προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Υποπτος για εμπόριο ανθρώπων ο συλληφθείς στη Λιβύη

Ο Αμπντ αλ-Ράχμαν αλ-Μίλαντ, ή αλ-Μπίτζα, συνελήφθη από τη Διεύθυνση Ασφαλείας στην Τρίπολη έπειτα από «ειδοποίηση της Interpol και με ένταλμα σύλληψης του γραφείου του γενικού εισαγγελέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΚΕΕ.

Θεωρείται ύποπτος, μεταξύ άλλων, για εμπλοκή «σε εμπόριο ανθρώπων», και οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να συλληφθούν και «άλλοι κατηγορούμενοι», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία για τις περιστάσεις υπό τις οποίες συνελήφθη ο Μίλαντ. Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, συνελήφθη κοντά στην Τρίπολη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας.

Πρώην μέλος της ακτοφυλακής ο βαρόνος λαθρεμπορίου

Πρώην μέλος της ακτοφυλακής, αυτός ο τοπικός βαρόνος λαθρεμπορίου αποτελούσε αντικείμενο ειδοποίησης της Interpol, έπειτα από αίτημα της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο, τον Ιούνιο του 2018, είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος έξι επικεφαλής δικτύων διακίνησης μεταναστών που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων αυτών, που προέβλεπαν κυρίως πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση ταξιδιών, ο Αμπντ αλ-Ράχμαν αλ-Μίλαντ, 30 ετών, αρχηγός τότε μιας μονάδας ακτοφυλάκων στη Ζαουία (45 χλμ. από την Τρίπολη) τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε.

Χώρα διέλευσης παράνομων μεταναστών η Λιβύη

Η βυθισμένη στο χάος Λιβύη έχει καταστεί χώρα διέλευσης των παράνομων μεταναστών που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις και την αστάθεια σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου με προορισμό την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τον Ιανουάριο του 2020, περίπου 10.000 παράνομοι μετανάστες αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη Λιβυκή Ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.