Μια από τις πλέον προκλητικές επιθετικές ενέργειες πάνω από τα Ίμια πραγματοποίησε σήμερα η Άγκυρα με ένα ελικόπτερο ΑΒ-412 να πετά σε ύψος μόλις 30 μέτρων επάνω από το ελληνικό έδαφος.

Τουρκικό Ε/Π ΑΒ-412, εισήλθε στο FIR Αθηνών και την 07:59 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ίμια στα 100 πόδια εξερχόμενο ακολούθως του FIR Αθηνών

Στην συνέχεια άλλο ελικόπτερο του ιδίου τύπου επανέλαβε την παραβίαση του FIR Aθηνών στις 09:41 με νέα υπέρπτηση άνωθεν των Ιμίων στα 800 πόδια εξερχόμενο ακολούθως του FIR

Η Άγκυρα είχε καιρό να «εμφανιστεί» στα Ίμια και η σημερινή ενέργεια σίγουρα συνδέεται με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» που διεξάγεται στην περιοχή της Ρόδου.

To AB-412 είναι ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Πρόκειται για δικινητήριο ελικόπτερο που αναπτύσσει ταχύτητα 260 χ.α.ω. και μπορεί να μεταφέρει 8 άτομα εκτός του πληρώματος.

Το ΑΒ-412 της τουρκικής Ακτοφυλακής διαθέτει ραντάρ έρευνας επιφανείας RDR-1500B και σύστημα FLIR. Ένα τέτοιο ελικόπτερο το TCSG-503 είχε καταπέσει τον Ιούλιο του 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι της Ακτοφυλακής ή του Ναυτικού της Τουρκίας. Του Ναυτικού τα ελικόπτερα έχουν αρχίσει να αποσύρονται.