Πολλά ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, κυρίως τύπου Ilyushin Il-76, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Bushehr στη νότια ακτή του Ιράν για να παραδώσουν μεγάλα οπλικά φορτία, κίνηση που δείχνει σύντομα στον Κόλπο θα υπάρξει νέα πολεμική ανάφλεξη.
Οι πτήσεις στην επιστροφή τους θα συνδράμουν και στην εκκένωση του ρωσικού προσωπικού από τον γειτονικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Bushehr, τον οποίο κατασκευάζει και υποστηρίζει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.
Η Rosatom είχε αποσύρει εκατοντάδες εργαζομένους από τον σταθμό στις αρχές του 2026, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μέρος του προσωπικού είχε επιστρέψει τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι εντάσεις είχαν προσωρινά υποχωρήσει.
Ο επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για ταχεία εκκένωση εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα καταγράφεται άνοδος στις αναχωρήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών από χώρες του Κόλπου, με διπλωμάτες, εύπορους επιχειρηματίες και μέλη βασιλικών οικογενειών να απομακρύνονται από την περιοχή.
Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι αναμένεται και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από ρωσικές ή ιρανικές αρχές για τον ακριβή σκοπό των πτήσεων. Η παρουσία των αεροσκαφών ωστόσο δείχνει ότι η ώρα «μηδέν» πλησιάζει.
ΗΠΑ και Ισραήλ δείχνουν έτοιμοι να επιτεθούν κατά του Ιράν πριν τις 27 Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής των ισραηλινών εκλογών και πριν τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου με το παράθυρο ευκαιρίας να είναι αυτό το σαββατοκύριακο.
Η Τεχεράνη όμως δείχνει έτοιμη να αντεπιτεθεί ειδικά μετά τις μη-αναπληρούμενες απώλειες αμερικανικών βάσεων και έχοντας στο οπλοστάσιο της τόσο νέα αναβαθμισμένα drones τύπου Arash που έχουν διπλάσια εκρηκτική ισχύς και πραγματοποιούν χτυπήματα χωρίς GPS, όσο και τον «πατέρα όλων των βομβών» που είναι η απάντηση στην αμερικανική MOAB.
Για την τελευταία ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Μοχαμπί, δήλωσε στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Young Journalists Club ότι η προετοιμασία για την παρουσίαση του νέου όπλου βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς το κάτι πρωτόγνωρο για τους αντιπάλους της χώρας.
Οι Ιρανοί δείχνουν απόλυτα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό καθώς έχουν αναπληρώσει το βαλλιστικό οπλοστάσιό τους ενώ οι Αμερικανοί έχουν μειώσει για προληπτικούς λόγους, το προσωπικό τους σε πολλές βάσεις τους στην περιοχή, ενώ στην περίπτωση του Ιράκ απέσυραν εντελώς τις δυνάμεις τους.

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.