(Ανανέωση 20.00) “Τα συζητάμε όλα, από υφαλοκρηπίδα μέχρι κοιτάσματα” ανέφερε στην συνέντευξη τύπου από την Αγκυρα ο Α.Τσίπρας τονίζοντας με έμφαση πως “ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα».
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έθεσε θέμα “τουρκικής μειονότητας” μπροστά στον Α.Τσίπρα, μίλησε για τους μουφτήδες ενώ ζήτησε επιστροφή των “8”. Και όχι μόνο. Με τον Α.Τσίπρα να απαντά με νόημα πως “εύχομαι η ενέργεια να γίνει γέφυρα συνεργασίας…”
Η δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα αλλά και η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών φαίνεται πως κατέληξαν στον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για όλα τα ζητήματα όπως τόνισε και ο “Σουλτάνος” στην συνέντευξη τύπου.
Δηλώσεις Ερντογάν:
“Ειμαστε ευχαριστημένοι που βρεθήκαμε με τον κ. Τσίπρα στη χώρα μας. Σήμερα είχαμε μια μακρά κατ’ιδίαν συνάντηση. Συζητήσαμε τις σχέσεις των δυο χώρών καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα. Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Πιστευώ ότι θα αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών.
Πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη πριν ξεκινήσουμε τον διάλογο. Να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι ισότιμοι στην Κύπρο, είναι μια βασική παράμετρος.
Έχουμε υπερβολικό φόρτο στο μεταναστευτικό. Υπογράψαμε συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις αλλά η ΕΕ κατά τα μέγιστα δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς εμάς. Εμείς θέλουμε και η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς».
Οι ομογενείς μας (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας.
Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχεση εμπιστοσύνης.
Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εμείς περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγαίο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους . Η σύμφωνία με την ΕΕ στις 18 Μαρτίου ήταν αποθαρρυντική, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου.
Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο , ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες.
Δηλώσεις Τσίπρα:
“Ο διάλογος μας ήταν ειλικρινής, σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή. Συνεργαστήκαμε στενά το 2015 και το 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και οικοδομήσαμε μια ευρωτουρκική συνεργάσια, βάλαμε μπροστά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας.
Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη θετική πορεία. Ήμουν από τους πρώτους που εξέφρασα την στήριξη της Ελλάδας στην Δημοκρατία. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νομιμότητας.
Υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν εμπόδια, στο Αιγαίο είδαμε τον αριθμό των παραβιάσεων να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά.
Η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στη σχέση μας και η υπόθεση των δύο Ελλήνων που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Θα μπορουσαμε αν αποδεχθούμε ότι αυτό ειναι η μοιρα μας , το Κισμέτ μας. Αλλά δεν το πράξαμε.
Ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ούτε εσεις ουτε εγώ δεχόμαστε την πρακτική της αδράνειας και να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βρούμε ειρηνικό τρόπο επίλυσης των όποιων διαφωνιών μας.
Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό, κατάργηση των απειλών πολέμου και αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας.
«Να καταργηθούν οι απειλές πολέμου»
Τον Δεκέμβρη του 2017 επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι δεν ήταν πετυχημένη η συνάντηση μας. Εγώ ειπα ακριβώς επειδή μιλησαμε με ειλικρίνεια ότι ήταν πετυχημένη η συνάντηση μας. Βεβαιως κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ γιατί έχω επισκεπτεί τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια την Τουρκία.
«Σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο τη μείωση της έντασης και την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης. Αυτό θα γίνει μέσω των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών. Με την επιτυχία αυτής της διαδικασίας μπορούμε να επαναλάβουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» σημείωσε.
Βασικός μας στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγάιο.
Μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις συνομιλίες για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Συζητήσαμε και το Κυπριακό και βεβαίως πιστεύω ότι οφείλουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων.
Η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα.
Συμφωνήσαμε ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης- Θεσσαλονίκης.
Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεργαστούμε στενά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δεδομένου ότι φιλοξενέι πάνω από 4 εκατ. προσφυγες και μετανάστες.
Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά στους 8 στρατιωτικούς, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις και η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές της αποφάσεις.
Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρόσκληση.
Η Ελλάδα βγαίνει μετά απο μια πολυετή κρίση στις αγορές, έχει δυνατότητες, λύνουμε προβλήματα δεκαετιών, όπως εκείνο με τον γείτονα μας την Βορεία Μακεδονία και θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας και αυτό προϋποθέτει να χτίζεις προσεκτικά. Δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια.
Οι δύο γειτονικές χώρες οφειλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και ανοιχτά κανάλια συνεννόησης. Αν δεν υπήρχαν ζητήματα να λύσουμε δεν θα έιχε και νόημα να έχουμε συχνές επαφές. Η κριτική που ασκείται απο ορισμένους οδηγέι σε τέλμα και αδράνεια.
Αν δεν είχα διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα και θα βρισκόμασταν μπροστά σε κλιμακώσεις επικίνδυνες. Αυτο το επίπεδο επικοινωνίας είναι η βάση ώστε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συνομιλίες.
Ερωτήσεις:
Γιατί επιλέξατε αυτή τη χρονική συγκυρία για να γίνει η συνάντηση;
Τσίπρας: Πιστεύω πως δύο γειτονικές χώρες όταν έχουν ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες. Αν δεν είχαμε ζητήματα να λύσουμε δεν θα είχαμε τακτικές και ουσιαστικές επαφές. Θεωρώ πως η κριτική που ασκείται από ορισμένους οδηγεί σε τέλμα, αδράνεια. Αν δεν είχαμε διαρκή επικοινωνία δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα. Αν δεν επικοινωνούσαμε θα μπορούσαμε πολλές φορές να βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Θεωρώ πως επικοινωνούμε και είναι η βάση για να προχωρήσουμε παραπέρα με ουσιαστικές συνομιλίες και να πάρουμε αποφάσεις.
Ερντογάν: Έχουμε διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τότε πιστεύω θα συνάψουμε συμφωνίες. Σε αυτή την ερώτηση θέλω να πω πως οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρότητες. Διαφορετικά δεν ασκείς πολιτική, εμείς έτσι ασκούμε την πολιτική μας και θα συνεχίσουμε.
Ερντογαν για την επίσκεψη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης: O καθηγητης της Θεολογίας μας όταν πήγαινα σχολείο μας είχε πάει στην Θεολογική Σχολή και στις διμερείς συνομιλίες μας με τον κ. Τσίπρα του είχα πει ο,τι περιπου 38.000 βιβλία υπάρχουν στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής. Ο κάθε μαθητής ότι έχει ανάγκη το διαβάζει. Οταν πήγαινα σχολείο με είχε εντυπωσιάσει. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε. Τώρα ήρθαμε σε ένα σημείο, όπου όπως γνωρίζετε όλοι δεν υπάρχει εκπαιδευση στη Θεολογική Σχολή. Εγώ τους λέω κάθε φορά που μου το λένε: Ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στην Θράκη.
Ερώτηση για τους “8” από δημοσιογράφο της Τουρκίας στον Τσίπρα: Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση σε όσους επιχείρησαν να ανατρέψουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν ευνοεί πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκειται στη σταθερότητα της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιακό συστημα και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή. Συζήτησαμε για το κατα ποσο θα μπορεσει να είναι πιο αποτελεσματική η συνεργα΄σια μας στον τομέα της ασφάλειας και έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καρπούς.
Ερντογάν: Σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε μια Διασκεψη στη Θεσσαλονίκη οπου εκει θα υπογράψουμε και συμφωνίες. Οι πολιτικοι πρέπει να κερδιζουν φίλους και φιλίες όχι εχθρότητες. Διαφορετικά θα έχεις διαρροή αιματος. Εμεις έτσι ασκουμε την πολιτική μας.
Δείτε απευθείας τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.
Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.
Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν διήρκεσε πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματισθεί. Ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε στις 19.15.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματισθεί για τις επτά παρά δέκα.
Σε λίγο θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια δείπνο.
Στο επίσημο δείπνο έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα προσκαλεί τον Πατριάρχη σε δείπνο σε μια τέτοια επίσκεψη.
Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί επίσης και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.
Διευρυμένες συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας. pic.twitter.com/lyhLfyANiC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 5, 2019
Τα τουρκικα ΜΜΕ αναφερονται στην επίσκεψη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Çipras, Heybeliada'da bulunan ruhban okulunu ziyaret edecek; https://t.co/0S3EZCjyER pic.twitter.com/XFW6FZsllW
— TGRT HABER (@tgrthabertv) February 5, 2019
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.