ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τώρα ξεκινά το αληθινό ματσάκι στις ΗΠΑ...

Το ΝΑΤΟ έχει αναθέσει καθήκοντα στην Άγκυρα να αναχαιτίζει όλα τα ελληνικά αεροσκάφη στο Αν. Αιγαίο

Το ΝΑΤΟ έχει αναθέσει καθήκοντα στην Άγκυρα να αναχαιτίζει όλα τα ελληνικά αεροσκάφη στο Αν. Αιγαίο

Με μία πρωτοφανή, προκλητική, επιθετική, επικίνδυνη και παράνομη ενέργεια, ανήμερα της εθνικής επετείου, και με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, η Τουρκία δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι εφαρμόζει επισήμως στην πράξη το «ειδικό καθεστώς» αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν. Αιγαίου, το οποίο «έχει χτίσει» με αρωγό και σύμμαχο το ΝΑΤΟ από το 1980 μέχρι σήμερα, με τη βουβή ανοχή και αποδοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως φαίνεται και από τα επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτει το pronews.

Το πρωτοφανές χθεσινό περιστατικό, αναχαίτισης του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου ώστε να μην προσεγγίσει την ελληνική επικράτεια στο Αγαθονήσι ανήμερα της εθνικής εορτής, είναι μοναδικό παγκοσμίως ανάμεσα σε χώρες που διατελούν εν ειρήνη, είναι σύμμαχες χώρες και ετοιμάζονται σε δύο εβδομάδες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν «μέτρα μείωσης της έντασης».

Όπως προκύπτει από την ολιγόλογη αναφορά στα ΜΜΕ Τούρκου «ανώνυμου αξιωματούχου» τα τουρκικά αεροσκάφη (2 F-4Ε Terminator τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Dalaman και πέταξαν σε χαμηλό ύψος 3.000 ποδών για να αναχαιτίσουν το πρωθυπουργικό ελικόπτερο), απλώς «εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντα τους».

Με άλλα λόγια η Άγκυρα παραδέχεται ότι δεν εκτελούσε στρατιωτικές ασκήσεις ούτε καθημερινές εκπαιδευτικές πτήσεις στην περιοχή του Αγαθονησίου, δηλαδή δεν υπήρχε στρατιωτική δραστηριότητα.

Επομένως τα «καθήκοντα» αναχαίτισης του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου, τεκμαίρονται μόνον από την εφαρμογή των παράνομων και έωλων διαταγών του ΝΑΤΟ, με τις οποίες όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου τίθενται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Με τις διαταγές Λούνς 1980, Σολάνα 1995 και διαταγή του SHAPE 2006 -όλες σε ισχύ διότι ουδέποτε αντέδρασε αποτελεσματικώς η Αθήνα- απαγορεύονται σε όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη των νατοϊκών χωρών να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Γεγονός που συνεπάγεται ότι το ΝΑΤΟ – δηλαδή η Τουρκία – εφαρμόζουν στην πράξη την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, καθιστώντας τα στην ουσία «ξένο κράτος», αφού δεν αναγνωρίζεται η ελληνική εθνική κυριαρχία τους.

Με την χθεσινή της κίνηση η Τουρκία:

  • Παραβιάζει ασυστόλως το Καταστατικό του ΟΗΕ αρ. 2 περί σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας
  • Παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο αρ. 3, η οποία απαγορεύει στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την ελληνική κυριαρχία
  • Στέλνει στο καλάθι των αχρήστων το Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ το οποίο υποτίθεται ότι Αθήνα και Άγκυρα θα «επανεξετάσουν» στη συνάντηση των υπουργείων Εξωτερικών στις 12 Απριλίου
  • παραβιάζει ασυστόλως την ίδια τη Σύμβαση της Λωζάννης διότι με το άρθρο 12 της Συνθήκης η Τουρκία δέχεται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέραν των 3νμ από τις τουρκικές ακτές και κυρίως το άρθρο 13,που απαγορεύει στα τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου.
  • Ομοίως οι διαταγές του ΝΑΤΟ είναι παράνομες και έωλες διότι απαγορεύεται η εμπλοκή της Συμμαχίας σε ερμηνεία και παραποίηση Διεθνών Συνθηκών

Παρά ταύτα δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί στην πράξη την εκδίωξη μελών της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μέσα στον περασμένο χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενοχλήθηκε κατά τη μετάβαση του στη νήσο Παναγιά , ενώ ο πρωθυπουργός, οι πρώην, υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουπλής, η Αναπληρώτρια ΥΕΘΑ κα Κόλλια και ο αρχηγός του ΓΕΣ αναχαιτίστηκαν όλοι κατά την μετάβαση τους στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου.

Το αξιοθαύμαστο της ιστορίας είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, -μέχρι την χθεσινή παρενόχληση του πρωθυπουργού ανήμερα της εθνικής επετείου, που έγινε αυτομάτως μείζον θέμα, -ουδέποτε έδωσε την πρέπουσα σημασία, (σ.σ. αντιθέτως έκανε ότι μπορούσε για να «θάψει» τα προηγούμενα συμβάντα), ούτε αντέδρασε κατά τρόπο διπλωματικώς ουσιαστικό και αποτελεσματικό, πέραν του τετριμμένου και αναποτελεσματικού διαβήματος προς την αδιάφορη Άγκυρα.

Τούτο φαίνεται καθαρά από την πρωθυπουργική δήλωση, η οποία περιορίστηκε στην περιγραφή του συμβάντος, στην διαβεβαίωση ότι αν χρειαστεί… θα πάει κολυμπώντας να υπερασπιστεί τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου (κατά τα λοιπά το Αιγαίο είναι ελληνικό) και στο φτηνό αστείο περί τζάμπα εξόδων της Τουρκίας σε κηροζiνες και…βενζίνες (!) των αεροσκαφών (σ.σ.: πράγματι η πτήση 90΄΄ των τουρκικών αεροσκαφών από το Dalaman στο Αγαθονήσι στοιχίζει πεντακόσια ευρώ, ενώ η πτήση από Καστέλι 38′ κοστίζει 12.000 ευρώ)

Έτσι το μόνο σταθερό «σήμα» που παίρνει η Άγκυρα έναν ολόκληρο χρόνο εμπράκτων παρανομιών της και συστηματικών αναχαιτίσεων ελληνικών στρατιωτικών αεροπορικών μέσων στην περιοχή είναι ότι μπορεί να αναθεωρεί μόνη της τις Συνθήκες, μέσω των διαταγών του ΝΑΤΟ περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αν Αιγαίου.

Αυτό τεκμαίρεται από τα πλείστα έγγραφα απελπισίας από το 2007 μέχρι σήμερα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας προς την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, ένα από τα οποία αποκαλύπτει το pronews, σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει την ελληνική κυριαρχία των ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου σε ξένο κράτος προς τέρψη της Αγκύρας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε διάβημα προς την Άγκυρα, ακολουθώντας την πεπατημένη του γνωστού παραπεσμένου ύφους, το οποίο δεν έχει καμμιά νομική ισχύ.

Παραμένει και πάλι εκκρεμής η πολιτική απόφαση για την προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τον ICAO σε βάρος της Τουρκίας για τις ενέργειες της σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ομοίως η Ελλάδα όφειλε να προσφύγει και στο ΝΑΤΟ προκειμένου αυτό να αποσύρει τις παράνομες διαταγές του σε βάρος της Ελλάδας από το 1980. Όμως οι αδιάφοροι και αδιάβαστοι 300 της Ελληνικής Βουλής άφησαν την τελευταία αυτή ευκαιρία να χαθεί στον αέρα όταν δεν τόλμησαν να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να αποσύρει τις παράνομες διαταγές του, προτού ψηφίσουν την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.