Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή εξήγησε την τουρκική πολιτική, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολο μομέντουμ, καθώς «πάνω στην οικονομική κρίση ‘’κούμπωσε’’ η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Κι επειδή ο Τούρκος πρόεδρος βάσισε μεγάλος μέρος της πολιτικής του κυριαρχίας στο οικονομικό θαύμα, με την οικονομική κρίση, δημιουργείται αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Εάν σκάσει η οικονομία, θα υπάρχει επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του ΙΔΙΣ, σημείωσε ότι η διττή κρίση, δεν κάμπτει την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

«Εάν η Τουρκία χρειάζεται λεφτά την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού από ΕΕ, ΗΠΑ ή Κίνα, θα πρέπει να μετριάσει την επιθετική ατζέντα που έχει, εάν θέλει να πάρει χρήματα από αυτές» ανέφερε σχετικά με την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι πολλές δράσεις της γείτονος οφείλονται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «ότι η Τουρκία δεν έπαψε να είναι αναθεωρητική δύναμη».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «αν και η αντιπολίτευση στην Τουρκία χτυπά τον Ερντογάν για μια σειρά από θέματα, στα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχει απόλυτη ομοθυμία».

Αναφορικά με το νέο βιβλίο του σύμβουλου του κ. Ερντογάν, υπογράμμισε πως «είναι ανεκδιήγητες οι προτάσεις του. Δεν θα έπρεπε να δίνουμε σημασία σε γραφικότητες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτές οι γραφικότητες, γίνονται τουρκική πολιτική. Η ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ είναι επίσημη τουρκική θέση, άρα δεν δε πρέπει να υποτιμούμε τέτοιες απόψεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, σχετικά με την Λιβύη, ο καθηγητής επισήμανε ότι η ΕΕ αποδείχθηκε «κατώτερη των περιστάσεων» μια και δεν εφαρμόζεται η επιχείρηση «Ειρήνη» που συμφωνήθηκε, ενώ τόνισε ότι λόγω της τουρκικής βοήθειας, το καθεστώς Σάρατζ επανακάμπτει έναντι των δυνάμεων του Χαλιφά Χαφτάρ.