Η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δημιουργεί ακόμα ένα πεδίο διαφωνιών ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt».

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ γράφει, σε σχετικό άρθρο της, πως παρότι η εξωτερική πολιτική ανάμεσα στις δύο χώρες φαινομενικά συμπλέει,: «Οι ρόλοι αλλάζουν, πότε εμφανίζεται το Βερολίνο πιο σκληρό, πότε το Παρίσι. Αλλά η βασική διένεξη παραμένει η ίδια. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου ο Εμανουέλ Μακρόν ενεργεί πάρα πολύ παρορμητικά, πολύ αυθαίρετα, σύμφωνα με το μότο “πρώτα η Γαλλία και η Ευρώπη θα μας ακολουθήσει”».

Όπως τονίζει, στη συνέχεια: «Ο Γάλλος Πρόεδρος τηρεί σκληρή πολιτική, αντίθετα η Άνγκελα Μέρκελ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Την ώρα που το Βερολίνο πραγματοποιεί διακριτικά συνομιλίες, ο Γάλλος Πρόεδρος στέλνει μαχητικά και μια φρεγάτα ως χειρονομία στήριξης προς την Ελλάδα. Αρχές της εβδομάδας το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πωλεί 18 Rafale και πολλές φρεγάτες στην Αθήνα, με το επιχείρημα ότι ο εξοπλισμός βοηθάει στο να τεθεί η Άγκυρα υπό έλεγχο. Το Βερολίνο παρακολουθεί με αυξημένη ενόχληση την επίδειξη ισχύος του Μακρόν στη Μεσόγειο.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τη στρατηγική λήψης μέτρων κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από ελάχιστα υποσχόμενη την επιτυχία μέχρι αντιπαραγωγική. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου χρειάζονται πρωτοβουλίες ύφεσης. Ο σύμβουλος της Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιαν Χέκερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάνουν συζητήσεις με υπουργούς και στρατηγικούς συνομιλητές σε Αθήνα και Άγκυρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ίδιο κείμενο φιλοξενείται και η άποψη του βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Νιλς Σμιντ: «Η ενεργητική παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν κάνει καλό στην Ευρώπη, αλλά οι γαλλικές πρωτοβουλίες πρέπει να τροφοδοτούνται μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η μονομερής γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει λύση διά διαπραγματεύσεων, διότι μειώνει την ετοιμότητα των Αθηνών για συμβιβασμό».