Παρά τογ εγονός πως η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ φαίνεται να έχει εξασθενήσει με αφοπλιστεί σε μεγάλο βαθμό, τα εναπομείναντα μέλη του, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε ανυπεράσπιστα χωριά της Νηγηριανής επαρχίας. Μάλιστα, σε τελευταία επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη, τέσσερις παραστρατιωτικοί της κυβερνητικής πλευράς και μία άμαχη έχασαν τη ζωή τους.

Μια ομάδα ενόπλων της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε το πρωί στο χωριό Μπελμπέλου, στην περιοχή Κοντούγκα της Πολιτείας Μπόρνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραχίμ Λίμαν, μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Civilian Joint Task Force (CJTF).

Ο ένας από τους ισλαμιστές πλησίασε μια ομάδα μαχητών της CJTF, που τον πυροβόλησαν χωρίς όμως να τον σταματήσουν. «Όταν πλησίασε περισσότερο, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, σκοτώνοντας τέσσερα μέλη της CJTF και τραυματίζοντας άλλα δύο. Μια γυναίκα που βρισκόταν σε μικρή απόσταση επίσης σκοτώθηκε», ανέφερε ο Λίμαν.

Όταν οι υπόλοιποι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν, οι ένοπλοι λεηλάτησαν την αποθήκη τροφίμων του χωριού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ένα μέλος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην Πολιτεία Μπόρνο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η περιοχή Κοντούγκα θεωρείται ένα από τα προπύργια της Μπόκο Χαράμ. Ο στρατός της Νιγηρίας διαβεβαιώνει ότι ο ανταρτοπόλεμος των ισλαμιστών έχει τερματιστεί, αλλά τα μέλη της οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωριών, κυρίως για να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα.

Την Τετάρτη, η ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη για τους 1,8 εκατ. εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Νιγηρία. Από τους 27.000 εκτοπισμένους οι οποίοι ερωτήθηκαν από την ανθρωπιστική οργάνωση, το 86% είπε πως δεν είναι έτοιμο να επιστρέψει εξαιτίας κυρίως της έλλειψης ασφάλειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην Μπόκο Χαράμ και τον στρατό από το 2009 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους -ο αριθμός θεωρείται βέβαιο ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος- και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, κυρίως γύρω από τη λίμνη Τσαντ.