ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Βέλγιο: 30 Μαχητικά F-16 έως το 2028 για την Ουκρανία – «Μόνο για χρήση σε ουκρανικό έδαφος»

Η πρώτη φορά που αναφέρεται απαγόρευση επίθεσης σε ρωσικό έδαφος σχετικά με τα F-16 της Ουκρανίας

Βέλγιο: 30 Μαχητικά F-16 έως το 2028 για την Ουκρανία – «Μόνο για χρήση σε ουκρανικό έδαφος»

Στις 28 Μαΐου 2024, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται στο τέλος του 2024.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δεκαετούς συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο υπεγράφη την ίδια ημέρα από τον Ντε Κρου και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι​.

Ο Ντε Κρου διευκρίνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε ουκρανικό έδαφος.

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

«Ό,τι περιλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία είναι για χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις άμυνας σε ουκρανικό έδαφος» δήλωσε ο Ντε Κρου​.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή άλλων μορφών στρατιωτικής υποστήριξης, όπως αεροπορική άμυνα, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της κατασκοπείας, της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το Βέλγιο δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας, τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη χρήση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Αυτή η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που οι δυτικοί συζητούν αν θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος με τα δυτικά όπλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, έχουν ζητήσει την άρση της απαγόρευσης αυτής, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες​.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.