“Σκραπ” θα καταλήξουν τα κυπριακά, γαλλικής κατασκευής άρματα μάχης ΑΜΧ-30 τα οποία στήριξαν την ελληνική άμυνα επί 17 χρόνια και βγήκαν εντελώς πρόωρα από την υπηρεσία το 1990 για να παραχωρηθούν κάπου 100 από αυτά στην Κύπρο.
Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για να καταστραφούν τα άρματα, του τύπου τα οποία δεν εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο “Β2”
Ο διαγωνισμός έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κυπριακού Γενικού Λογιστηρίου eProcurement με τίτλο «Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Υπηρεσιών κοπής αποστρατικοποιημένων αρμάτων της Εθνικής Φρουράς και πώληση του μετάλλου».
Ο διαγωνισμός αφορά στην καταστροφή 54 αρμάτων μάχης AMX-30, καθώς συνολικά 110 έχουν παραχωρηθεί στην Κύπρο. Τα υπολογιζόμενα έσοδα από την καταστροφή και πώληση του μετάλλου ανέρχονται περίπου στις €156.000.
Τα άρματα μάχης αγοράστηκαν από την Ελλάδα το 1972 και παραλήφθηκαν 1973. Διαθέτουν μεγάλο πυροβόλο 105 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλα 0,50 χιλιοστών.
Από τα άρματα που θα καταστραφούν έχουν αφαιρεθεί τα οπλικά τους συστήματα ή έχουν σφραγιστεί οι κάννες.
Από το 1990 μέχρι το 1992 τα αρματα αποσύρθηκαν σταδιακά από τον Ελληνικό Στρατό και 110 από αυτά παραχωρήθηκαν στην Κύπρο. Τα μισά εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο “Β2”.
Από το 2011 τα μη εκσυγχρονισμένα ΑΜΧ-30 αποσύρθηκαν σταδιακά. Το συγκεκριμένο άρμα μάχης είχε εξαιρετικό πυροβόλο και σκοπευτικά, μέτρια θωράκιση, και προβληματικό σασμάν ταχυτήτων.
Ηταν τα πρώτα άρματα μάχης που αγοράστηκαν με εθνικούς πόρους μετά τον Β’ΠΠ, αφού μέχρι τότε όλα τα ελληνικά άρματα μάχης ήταν δωρεά από τις ΗΠΑ. Το αμερικανικό εμπάργκο όπλων και η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμού, οδήγησε την στρατιωτική κυβέρνηση το 1972 να παραγγείλει τα ΑΜΧ-30.
Πριν από την αγορά τους από την Ελλάδα είχαν γίνει μηχανικές επισκευές. Ωστόσο, τα μηχανικά προβλήματα συνεχίζονταν.
Από το 2011 και μετά τον παροπλισμό τους, τα άρματα μάχης ΑΜΧ-30 μεταφέρθηκαν σε νεκροταφείο αυτοκινήτων σε μεγάλο στρατόπεδο της επαρχίας Λευκωσίας.
Εκτίμησή μας είναι ότι θα έπρεπε και αυτά να αναβαθμιστούν στο επίπεδο “Β2” και να μείνουν σε υπηρεσία. Για το κυπριακό περιβάλλον μάχης, είναι καταλληλότερα από τα Μ48Α5 της ΕΛΔΥΚ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.