Το Ισραήλ διαθέτει μερικές από τις πιο προηγμένες αεράμυνες στον κόσμο και υπερσύγχρονα συστήματα καθώς η αεράμυνα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε απόσταση βολής από ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, αλλά και από βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από τους Χούθι της Υεμένης.

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drone και βαλλιστικούς πυραύλους με το Ισραήλ να αναχαιτίζει το 99% εξ αυτών κατά τη διάρκεια της νύχτα ανέφερε το Ισραηλινό ΥΠΑΜ.

Αυτές οι άμυνες είναι δαπανηρές και για τον λόγο αυτό Ισραηλινοί αξιωματούχοι πριν από μερικούς μήνες τροποποίησαν τον προϋπολογισμό του 2024 και διέθεσαν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολεμικές δαπάνες.

Εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Περίπου το 15% του αμυντικού προϋπολογισμού του Ισραήλ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Από την ίδρυσή του το 1948, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχει διατεθεί για τα προηγμένα αμυντικά συστήματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του. Αλλά η εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς από τη μια οι ΗΠΑ παρέχουν περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και από την άλλη παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη και όπλα στο Ισραήλ.

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Το πιο γνωστό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome αποτελείται από ένα δίκτυο ανιχνευτών ραντάρ και εκτοξευτών πυραύλων που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση εχθρικών πυρών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome

Αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ το 2011 μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ βοήθησαν και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του συστήματος άμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Συνεισέφεραν τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα Iron Dome από το 2011 έως το 2021, καθώς και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2022.

Το πρώτο επίπεδο άμυνας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν «ότι ο στόχος του Iron Dome είναι να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τη συνεχή απειλή των ρουκετών αναχαιτίζοντάς τους». Οι IDF περιέγραψαν το Iron Dome με τρία επίθετα: «Ακρίβεια, ταχύτατος και ικανός».

Οπλισμένο με πυραύλους αναχαίτισης Tamir, το αμυντικό σύστημα πολλαπλών αποστολών μπορεί να καταρρίψει εχθρικές ρουκέτες και πυροβολικό έως και 43,5 μίλια μακριά. Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα διαθέτει έναν σταθμό ραντάρ που ανιχνεύει και παρακολουθεί την πορεία των εχθρικών πυραύλων πριν εκτοξεύσει έναν πύραυλο για την αναχαίτισή τους. Οι πύραυλοι παρακολουθούν το στόχο τους με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και πυροδοτούνται στον αέρα όταν πλησιάσουν.

">

Αν και το Iron Dome δεν έχει τέλειο ρεκόρ αναχαίτισης, έχει εμποδίσει την πλειονότητα των εχθρικών πυρών στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ειδικά σε περιόδους έντονων πυρών από μαχητές της Χαμάς. Όμως το Iron Dome είναι μόνο ένα επίπεδο αυτού που θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Οι πύραυλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τα βλήματα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι είναι επίσης ακριβοί. Οι πύραυλοι Tamir που εκτοξεύονται από το Iron Dome εκτιμάται ότι ο καθένας κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια.

David’s Sling (Σφεντόνα του David)

Το μεσαίο στρώμα του αμυντικού συστήματος είναι το David’s Sling, ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 185 μιλίων. Γνωστό και ως Μαγικό ραβδί, το ευέλικτο πυραυλικό σύστημα φέρει έως και 12 αναχαιτιστές.