Η αξία του συστήματος Starlink ήταν τέτοια που αναγκάστηκε το Πεντάγωνο να πληρώσει ότι ζητούσε ο Ε.Μασκ για να το επενλητουργήσει στην Ουκρανία υπέρ του ουκρανικού στρατού.

Οι απανωτές ήττες των Ουκρανών και η αδυναμία αξιοποίησης των δυτικών κατευθυνόμενων όπλων έκανε τους Αμερικανούς να πληρώσουν πλέον για να έχει το Κίεβο το σύστημα στο οπλοστάσιό τους.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Eλον Μασκ είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο, την απόφασή του να μην παρέχει στο εξής στην Ουκρανία δωρεάν το σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου Starlink και ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η SpaceX ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατ. δολάρια έως το τέλος του έτους (επομένως για φέτος το κόστος θα φτάνει τα 300 εκατομμύρια περίπου δολάρια).

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1.330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρεία έχει δωρίσει 3.670 σταθμούς (που πλέον θα πληρώνονται).

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ, είχε δηλώσει ότι το Starlink συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της παροχής ενέργειας και στην επικοινωνία σε κρίσιμες περιοχές έπειτα από περισσότερες από 100 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV