Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας το όραμα της «Ατζέντας 2030», τόνισε πως «έως το 2030 η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη μακρά ιστορία του Ελληνισμού».
Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων της νέας βιοκλιματικής Βόρειας Όψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου αποκάλυψε πως έχει απευθύνει αίτημα προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για δωρεά ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για την απόκτηση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελληνικού στόλου, ενώ η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τη συναίνεση και την ενθάρρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογική επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων επιβάλλουν μια νέα προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την «Ατζέντα 2030» τη συνολική απάντηση της χώρας στις σύγχρονες προκλήσεις. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εικοσαετή προγραμματισμό εξοπλισμών, στη νέα δομή δυνάμεων, αλλά και στο στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
Αναφερόμενος στα έργα στο υπουργείο, ο Ν.Δένδιας ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη δωρεά των 10 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία υλοποιήθηκε η νέα πρόσοψη, έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Όπως σημείωσε, ο περιβάλλων χώρος των περίπου 200 στρεμμάτων μετατρέπεται σε μεγάλο πάρκο για την Αθήνα, με περισσότερα από 2.000 δέντρα.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι δωρεές που έχει λάβει συνολικά το υπουργείο ανέρχονται σε περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαρώτσος χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του έργου σημαντική παρέμβαση, τονίζοντας ότι «η νέα αρχιτεκτονική και αισθητική όψη αποδίδει την ιστορικότητα, δεν την καταλύει, αλλά την προβάλλει και τη στρέφει προς το μέλλον». 
Κλείνοντας, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αποτελεί «μέγιστη εθνική ανάγκη», παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που προκαλεί. Όπως εκτίμησε, εφόσον η προσπάθεια συνεχιστεί με συνέπεια, το 2030 η Ελλάδα θα μπορούσε να διαθέτει «τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη μακρά ιστορία του Ελληνισμού».

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.