Την απάντηση της στα ελληνικά Rafale ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει τα διαδικαστικά για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε προ ημερών πως η Ουάσινγκτον προσέφερε στην Άγκυρα την αγορά των εν λόγω μαχητικών ως αντάλλαγμα για τα F-35, που η χώρα δεν μπορεί να προμηθευτεί εξαιτίας των κυρώσεων για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Οι τεχνικές εργασίες έχουν αρχίσει για την προμήθεια των F-16. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η ενίσχυση της Τουρκίας σημαίνει, επίσης, την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ» είπε ο Ακάρ.

Να σημειώσουμε ότι η παραγγελία αφορά την απόκτηση 40 νέων F-16, αλλά και τον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο Viper, ακόμα 80 μαχητικών,

Να υπενθυμιστεί πως η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που «απέβαλαν» την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-35.

Το ΝΑΤΟ, ισχυρίζεται πως η αγορά των S-400 μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή στρατιωτικών μυστικών στη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον έστειλε στην Άγκυρα την επίσημη απόφαση για αποβολή της από το πρόγραμμα, ωστόσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κατασκευάζει εξαρτήματα για τα μαχητικά.