Την εκπληκτική εμβέλεια των 800 χλμ πέτυχε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο εγχώρια σχεδιασμένος και κατασκευασμένος πύραυλος cruise SOM, σε πρόσφατα δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής στην Σινώπη.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Αεροπορία της γειτονικής χώρας ζήτησε από το κρατικό ίδρυμα ερευνών TUBITAK-SAGE, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του τουρκικού πυραύλου ώστε να μπορεί να πλήξει στόχους σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τα 250-300 χλμ που είχε αρχικά πετύχει.

Έτσι στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε  ο πύραυλος αφού εκτοξεύτηκε από ένα αεροσκάφος F-4E 2020 Terminator κατάφερε να πλήξει με επιτυχία στόχο σε απόσταση άνω των 800 χλμ.

Το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα είναι η περεταίρω αύξηση της εμβέλειας του τουρκικού πυραύλου στα 1.500 χλμ, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την τουρκική Αεροπορία, είναι η καταστροφή ενισχυμένων καταφυγίων αεροσκαφών από μεγάλη απόσταση, χωρίς να τίθενται τα τουρκικά αεροσκάφη σε κίνδυνο από την εχθρική αεράμυνα.

Ποια άλλα βέβαια καταφύγια πλην αυτών της ΠΑ άραγε; Και όχι μόνο αυτά βέβαια νκαθώς ένας ακόμη κύριος στόχος αναμένεται να είναι και οι θέσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και Patriot.

Φυσικά στην επίτευξη του στόχου αυτού, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι δορυφόροι τηλεπισκόπησης υψηλής ανάλυσης που η Τουρκία σταδιακά θέτει σε τροχιά, καθώς και ο αστερισμός του περιφερειακού συστήματος δορυφόρων ναυτιλίας και προσδιορισμού θέσης που πρόκειται να τεθεί από την Τουρκία σε τροχιά την επόμενη δεκαετία.    

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr